Hlavní obsah

Britské charity čeká po skandálu Oxfamu s prostitutkami vládní zátah

Po skandálu charity Oxfam čekají britské humanitární organizace přísnější kontroly.Video: Lukáš Marek, Reuters

 

Reklama

Britské ministerstvo pro mezinárodní rozvoj podniká kroky k přísnější kontrole charit. Ministryně Penny Mordauntová tak reaguje na skandál pracovníků charity Oxfam. Ti se měli na Haiti stýkat s prostitutkami.

Článek

Britská ministryně pro mezinárodní rozvoj Penny Mordauntová dala vytvořit novou jednotku, která má dohlížet, aby v charitách nebyli zaměstnáváni doslova kriminálně nebezpeční predátoři a jedinci.

Mordauntová také poslala všem britským charitám operujícím v zámoří varovný dopis. Píše v něm, že od organizací chce absolutní ujištění, že fungují v rámci morálních zásad, a požaduje proto i větší transparentnost.

Na stole je podle Mordauntonové i možnost vytvořit ve spolupráci s OSN globální seznam pracovníků charity. To by mohlo pomoci problému lépe čelit. Někteří pracovníci charity údajně řekli britskému serveru The Independent, že podobné problémy nejsou v humanitárních organizacích ojedinělé.

Ministerstvo spustilo proces zavádění preventivních opatření poté, co se provalil skandál zaměstnanců Oxfamu. Pracovníci jedné z nejznámějších charit na světě měli podle interních zdrojů pořádat v průběhu záchranných misí na Haiti orgie s prostitutkami. Vilu, ve které se podle některých zdrojů pohybovaly i nezletilé dívky, zaměstnanci údajně platili z peněz dárců.

Charita podle médií o kauze ví už sedm let, vedla vnitřní vyšetřování

Deník The Times v pátek napsal, že firma Oxfam o kauze věděla už od roku 2011, ale celou věc se snažila držet pod pokličkou. Britští novináři vycházeli z dokumentů z vyšetřování záležitosti uvnitř Oxfamu. Charita v souvislosti s aférou už v roce 2011 propustila čtyři zaměstnance a dva z Oxfamu dobrovolně odešli. Byl mezi nimi i bývalý ředitel Roland van Hauwermeiren.

Zástupkyně šéfa britské pobočky mezinárodní organizace Oxfam Penny Lawrenceová v pondělí oznámila, že za skandál přijímá odpovědnost a rezignovala. Že by se ale snažila závažná obvinění zamést pod koberec, popřela.

Britská vláda požaduje po Oxfamu všechny důkazy a informace o pracovnících, kterých se aféra týká. Podle Mordauntové vedení organizace zamlčováním informací před státem riskuje ztrátu podpory z veřejné kasy.

Podle Helen Evansové, která v Oxfamu pracovala na vysoké pozici v letech 2012 až 2015, bylo podobných obvinění zaměstnanců více a ona sama na ně opakovaně upozorňovala nadřízené. Evansová to řekla v rozhovoru pro britský televizní program Channel 4.

Reklama

Související témata:

Doporučované