Hlavní obsah

Britské klenotnictví koupilo za 53 milionů dolarů největší surový diamant světa

Cena diamantu Lesedi La Rona se vyšplhala na 53 milionů dolarů.Video: Klára Galová

 

Reklama

Kanadská společnost Lucara Diamond prodala největší nezpracovaný diamant světa Lesedi La Rona v přepočtu za 1,2 miliardy korun.

Článek

Za 53 milionů dolarů (zhruba 1,2 miliardy korun) prodala kanadská společnost Lucara Diamond největší nezpracovaný diamant na světě. Kámen s názvem Lesedi La Rona (Naše světlo), který váží 1109 karátů, získalo luxusní britské klenotnictví Graff Diamonds. Informaci přinesl zpravodajský server BBC.

„Jsme nadšení a poctění, že jsme se stali novým majitelem tohoto neuvěřitelného diamantu. Náš zkušený tým mistrovských řemeslníků bude čerpat z mnohaletých zkušeností s nejvýznamnějšími diamanty a bude pracovat celé dny a noci, aby zajistil, že se tomuto nevšednímu daru od matky přírody dostane potřebné péče," uvedl ve svém prohlášení britský klenotník Laurence Graff. Kanadské firmě zaplatil přibližně 45 tisíc dolarů za karát.

Diamant Naše světlo o velikosti tenisového míčku objevila v roce 2015 ve svém diamantovém dole v Botswaně společnost Lucara Diamond a za 86 milionů dolarů (zhruba 1,9 miliardy korun) se ho pak neúspěšně snažila prodat loni v aukční síni Sotheby's.

Podle odborníků je vzácný nerost dvě a půl až tři miliardy let starý.

Reklama

Doporučované