Hlavní obsah

Britské školy varují před hitem Netflixu. Děti napodobují Hru na oliheň

Foto: AFP PHOTO / NETFLIX / YOUNGKYU PARK, Profimedia.cz

Globální hit streamovací platformy Netflix jihokorejský seriál Squid Game (česky Hra na oliheň).

Reklama

Věnujte pozornost tomu, co vaše děti sledují a na co si hrají, varují rodiče a opatrovníky britské školy. Důvodem je aktuální korejský hit Hra na oliheň, kde ve fiktivní soutěži na život a na smrt soupeří zadlužení lidé.

Článek

Britské školy a vzdělávací instituce vyzvaly rodiče a opatrovníky mladších dětí, aby zkontrolovali nastavení rodičovských zámků a obdobných kontrol u svých účtů na streamovacích platformách. Mezi dětmi je totiž podle škol podobně jako mezi diváky Netflixu hitem seriál Hra na oliheň.

Jihokorejská série ukazuje průběh soutěže, ve které se utkávají těžce zadlužení lidé v dětských hrách jako jsou kuličky, přetahování lanem nebo jihokorejská obdoba české hry známé jako Cukr, káva, limonáda. Seriál, který je podle streamovací platformy nevhodný pro děti mladší patnácti let, nešetří brutálními scénami. Kdo totiž ve fiktivní soutěži neuspěje, zemře a tím zvýší možnou výhru.

Hry a scény ze seriálu jsou ale podle hned několika ředitelů britských škol tématem i pro nejmladší žáky základních škol. Podle Garetha Nicholse ze základní školy Francise Hilla v anglickém Lincolnu se „malá skupina žáků ve věku okolo šesti let“ ve škole bavila o ději seriálu a „přehrávala některé scény“. Nichols veřejnoprávní stanici BBC řekl, že třídní učitel „neprodleně kontaktoval rodiče žáků“.

„Učitel také rodičům doporučil, aby zkontrolovali nastavení na svých zařízeních, protože žáci mohou sledovat tento seriál bez vědomí rodičů,“ dodal Nichols. Základní škola v Broughu ve východním Yorkshiru pak uvedla, že podobnou výzvu poslal rodičům žáků ve třetím až šestém ročníku.

Podle deníku The Guardian mnoho dětí ale seriál ani nevidělo, jeho části ale znají z prostředí sociálních sítí, především TikToku, kde někteří uživatelé zveřejňují své vlastní verze her objevujících se v seriálu. „V poslední době se objevují zprávy o tom, jak děti a mladí lidé hrají ve škole hry inspirované seriálem Hra na oliheň. Seriál sledují také prostřednictvím jiných platforem, jako je YouTube nebo TikTok,“ cituje deník jednu ze zpráv rodičům. „Důrazně doporučujeme, aby děti nesledovaly tento seriál,“ mělo uvést v e-mailu rodičům hned několik škol.

Podle několika zpráv děti na školních hřištích používají v souvislosti s hrami ze seriálu fyzické násilí k „trestání“ poražených, uvádí Guardian. Zvláště populární je podle deníku mezi britskými školáky populární hra „Red light, green light“, známá v Česku jako Cukr, káva, limonáda. V prostředí seriálu hlídá pohyb hráčů obří socha dívky. Kdo se po jejím otočení pohne, prohraje a je zastřelen.

Právě násilí ve spojení s touto hrou už zaznamenaly také belgické školy, informuje server Euronews. V příspěvku na Facebooku, který sdílelo více než 30 000 uživatelů, varovala škola Erquelinnes Béguinage Hainaut rodiče, že děti hrají zmiňovanou hru a „fyzicky trestají“ poražené.

„Musíme děti co nejvíce chránit. Především jsme jim ale chtěli vysvětlit, co se stalo, a nadále s nimi pracovat,“ řekla serveru ředitelka školy Sabrina Caciová. „Nemáme žádný vliv na to, co se děje doma, ale chtěli jsme rodičům vysvětlit, že jsme velmi ostražití ohledně toho, co děti sledují a dělají a že nic nebereme na lehkou váhu,“ dodala Caciová.

Reklama

Související témata:

Doporučované