Hlavní obsah

Britské úřady neprodloužily vízum ruskému majiteli Chelsea Romanu Abramovičovi

Británie Romanu Abramovičovi neprodloužila vízum.Video: Reuters

 

Reklama

Ruský oligarcha a majitel fotbalové Chelsea už tři týdny postrádá britské vízum. V sobotu dokonce chyběl na finále FA Cupu, kde jeho Chelsea porazila Manchester United a získala svůj jediný letošní titul.

Článek

Ruský oligarcha a majitel fotbalové Chelsea Roman Abramovič nemá vízum, které by mu umožnilo pobývat ve Spojeném království. Jako první přišla s touto informací ruská agentura The Bell, podle které Abramovičovo podnikatelské vízum skončilo před třemi týdny a přestože požádal o nové, povolení k pobytu zatím stále nezískal.

Naposledy měl jeho soukromý tryskáč letět do Londýna 1. dubna. Abramovič dokonce chyběl na sobotním prestižním utkání, ve kterém jeho Chelsea získala pohár nejstarší fotbalové soutěže na světě, slavný FA Cup, když na stadionu ve Wembley porazila Manchester United.

Třináctý nejbohatší člověk v Británii se nezúčastnil ani londýnského soudního procesu mezi dvěma ruskými oligarchy Olegem Deripaskem a Vladimirem Potaninem, ve kterém měl vypovídat coby svědek.

Abramovičův mluvčí stejně jako britské ministerstvo vnitra odmítli kauzu komentovat, podle ministra Bena Wallace úřadům nepřísluší komentovat případy jednotlivých žadatelů.

Od útoku na bývalého ruského agenta Skripala a jeho dceru v anglickém Salisbury je britská vláda pod tlakem na tvrdší postup vůči oligarchům napojeným na ruský režim.

Podle bývalého šéfa britské prokuratury Kena Macdonalda by agresivní strategie proti ruským oligarchům blízkým Vladimiru Putinovi byla v rukou Británie jednou z nejúčinnějších zbraní v boji proti vměšování se ruského režimu do britských záležitostí.

Británie se v posledních měsících intenzivně věnuje případům více než sedmi set ruských oligarchů, kteří do značné míry ovládli finanční sektor a podnikání v hlavním městě Spojeného království. Původ jejich bohatství je totiž často nejasný, britská média je pravidelně spojují s praním špinavých peněz.

Reklama

Doporučované