Hlavní obsah

Britské vojáky bojující v Pražském povstání připomíná pamětní deska

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

Britské vojáky, kteří pomohli v květnu 1945 ochránit Československý rozhlas, připomíná ode dneška na pražských Vinohradech pamětní deska. Umístěná je na návrh britského velvyslanectví na budově školy Na Smetance.

Článek

Odhalení se zúčastnila zástupkyně britského velvyslance v ČR Lucy Hughesová, zástupci Prahy 2, Českého rozhlasu nebo Vojenského historického ústavu (VHÚ).

Pamětní deska je věnovaná britským vojákům Thomasi Vokesovi a Williamovi Greigovi, kteří se na počátku května zapojili do Pražského povstání. Na jejich příběh upozornila britská ambasáda loni ve speciálním videu. Do Prahy dorazili krátce před vypuknutím povstání po útěku z německého zajetí. Proslavili se například lstí, kdy se vydávali za předvoj britských výsadkářů a německé jednotce sídlící poblíž Československého rozhlasu v budově školy Na Smetance pohrozili náletem, pokud se nevzdá. Němci skutečně souhlasili se složením zbraní a následně i kapitulovali a předali povstalcům své zbraně. Podle řečníků na ceremonii tak pomohli zachránit řadu životů.

Ředitel Vojenského historického ústavu (VHÚ) Aleš Knížek poznamenal, že podobnou lest použili i ve Vršovických kasárnách. Zároveň podotkl, že odhalená pamětní deska je pomníkem i například rodiny Mužíkových a dalších českých vlastenců, kteří uprchlé britské vojáky schovávali.

Podle Knížka se do českého národního povstání zapojily desítky osvobozených spojeneckých zajatců. Historik VHÚ Jindřich Marek uvedl, že nejpočetnější silou byli příslušníci Ruské osvobozenecké armády generála Andreje Vlasova. Pomohli jim ale také Rusové, kteří uprchli či byli osvobozeni z německého zajetí, stejně jako třeba Jugoslávci, Poláci, Francouzi nebo Italové. Početnou skupinou byli i Bulhaři.

Reklama

Doporučované