Hlavní obsah

Britské volby: Student češtiny na Cambridgi se znovu snaží dostat do Dolní sněmovny

Foto: Profimedia.cz

Konzervativní poslanec Greg Hands je milovníkem Česka. Obhajuje mandát v londýnském okrsku Chelsea a Fulham.

Reklama

Původně byl proti brexitu, ale teď je pro jeho dokončení. Byl členem kabinetu Theresy Mayové, ale dobrovolně z něj odešel. Greg Hands je výrazným poslancem za Konzervativní stranu v londýnském okrsku Chelsea a Fulham. Studoval češtinu v Cambridgi a o dění v naší zemi se dlouhodobě zajímá. Greg teď usiluje o své znovuzvolení. Nejspíš uspěje.

Článek

Greg Hands je jedním z nejkosmopolitnějších britských poslanců. Sám má americko-britské občanství, německou manželku a netají se blízkým vztahem ke střední Evropě se zvláštním zřetelem na Česko a Polsko. V Gregově volebním týmu jsou cizinci ze členských zemí EU, což vlastně odráží skladbu obyvatel v okrsku Chelsea a Fulham (před změnou hranic volebních okrsků zastupoval Greg Hands mezi lety 2005 a 2010 okrsek Hammersmith a Fulham).

„V mém okrsku žije velký počet cizinců. Na ulici člověk při oslovení lidí často zjistí, že dotyční nemohou hlasovat v parlamentních volbách. I v mém volebním týmu je asi 15 procent cizinců, včetně unijních občanů,” říká mi sympatický zákonodárce.

Ten od začátku volební kampaně vstává v 5 hodin ráno. Od 6:30 ho můžete potkat s několika dobrovolníky z celkového počtu 220, kteří Gregovi pomáhají, na jedné ze zastávek metra v jihozápadním Londýně. „Chci, aby Greg Hands byl vidět,” říká poslanec a nutno dodat, že se mu tento cíl daří plnit. Povědomí o jeho soupeřích zdaleka tak velké není…

54letý politik je člověk zásadový a mohli bychom ho možná nazvat „ne-mainstreamovým” konzervativcem. V roce 2016 se aktivně zapojil do kampaně za setrvání Spojeného království v Evropské unii. Kvůli odporu k plánu výstavby 3. ranveje na nedalekém letišti, což jeho voliči vnímají jako pohromu, Greg v červnu 2018 rezignoval na funkci v tehdejší vládě Theresy Mayové. Po rezignaci Mayové podporoval v klání konzervativních kandidátů Jeremyho Hunta, který ve finálovém kole nakonec nestačil na Borise Johnsona.

Typická konverzace poslance se sympatizantem Konzervativní strany.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

„Ne nejsem partajní disident,” směje se mojí otázce Greg. „Naopak bych řekl, že jsem v takovém rozumném mainstreamu. Nesouhlasím s názorem, který se teď šíří, že se Konzervativní strana posunula někam doprava.” Handsovi u místních voličů pomáhá, že i když oficiální stranická politika byla či je odlišná, on sám zastával v hlavních tématech brexitu a výstavby 3. ranveje na Heathrow stejný názor jako velká většina místní komunity. Dokonce kvůli tomuto přesvědčení musel opustil vládu. Jeho voliči to vědí.

V Gregově části Londýna lidé v unijním referendu v roce 2016 zcela jednoznačně v poměru 70 : 30 procentům hlasovali proti brexitu. Konzervativní strana letos zvolila hlavní volební slogan „Get Brexit Done,” dokončeme brexit. Co se mísí v hlavě člověka, který byl proti brexitu, podobně jako drtivá většina jeho okrsku, ale teď je poslancem loajálním k vládě a jejím krokům?

Foto: Profimedia.cz

Greg Hands by v případě vítězství konzervativců nejspíš nechyběl v příští vládě.

„Říká se, že tyto volby jsou jenom o brexitu. Ale to není pravda. Hraje se o to, kdo povede tuto zemi zhruba na dalších 5 let. Druhá věc je ta, že velká část lidí, ať už v unijním referendu hlasovali jakkoli, chce už tu věc s brexitem dotáhnout do konce,” vypozoroval konzervativní poslanec ve svém okrsku.

Odpůrci brexitu, byť zůstali z hlediska oficiální volební spolupráce většinou roztříštěni, se lidem snaží vštípit, že je třeba udělat maximum pro to, aby konzervativci nezískali většinu v Dolní sněmovně. Toryové zase voliče straší Jeremym Corbynem a představou, že by se předseda Labour Party usídlil v Downing Street. „Víte, že jsem při volbě nového předsedy Konzervativní strany Johnsona nepodporoval, ale řeknu vám, že Boris je asi tak stokrát lepší než Corbyn,” tvrdí rezolutně Greg Hands.

Greg si počíná velmi aktivně nejen v ulicích při navazování konverzace s kolemjdoucími, ale také na sociálních sítích. Volební selfie se na jeho twitterovém účtu objevují několikrát denně. „V tuto chvíli jsme mluvili asi se třetinou voličů v našem okrsku. Máme spočítáno, že jsme zaklepali na dveře úplně u všech lidí, ale člověk nemá vždy štěstí.”

Hands v roce 2017 vyhrál ve svém obvodu s náskokem asi 8 000 hlasů před labouristickým kandidátem. Předpokládá, že Labour Party bude i tentokrát hlavním vyzyvatelem, jakkoli i liberální demokraté berou klání v Chelsea a Fulhamu vážně.

Foto: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

U této voličky nemá Greg Hands šanci...

„Jestli se cítím bezpečně? Naopak, jsem zranitelný. Nesmíme podlehnout uspokojení. Podívejte se na sousední Kensington. Tam před dvěma lety vyhráli labouristé nad námi o 20 hlasů,” zůstává nohama na zemi favorizovaný konzervativní kandidát.

Reklama

Doporučované