Hlavní obsah

Britské volby: Tenisem proti konzervativcům

Foto: Jiří Hošek, Profimedia.cz

Liberální demokrat Oli Henman se s pomocí herce Steva Coogana pokouší získat mandát v okrsku Lewes.

Reklama

Britští liberální demokraté si ve čtvrtek dělají zálusk na podstatně lepší volební výsledek než v letech 2015 a 2017. Naději živí proevropská strana hlavně v těch okrscích, kde lidé v unijním referendu hlasovali proti brexitu. V jižní Anglii kandidují za liberální demokracii v sousedních okrscích známý tenisový komentátor a bratranec nejlepšího britského tenisty z přelomu tisíciletí Tima Henmana.

Článek

Na Chrise Bowerse nejčastěji narazíte na tenisových grandslamech, na Masters nebo na Davisově poháru. Na Wimbledonu má svou „kóji” už hezkou řádku let vedle zpravodaje Českého rozhlasu. Chris pracuje po celém světě pro BBC, Eurosport, různé rozhlasové stanice, ale je třeba také autorem první anglicky psané biografie o Rogeru Federerovi.

Je to ale také „tvor politický”. Už ve svých 15 letech vstoupil do tehdejší Liberální strany a začal se angažovat. Tohle nadšení zbylo sympaťákovi menšího vzrůstu ovládajícímu několik světových jazyků dodnes.

Foto: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

Chris Bowers čeká, až mu volič otevře.

„Jsem přesvědčený o tom, že je třeba zabránit tomu, aby se z Konzervativní strany stala opravdu nebezpečná populistická strana.” „To si opravdu myslíte?” ptám se překvapeně, když spolu kráčíme od domu k domu v jihoanglickém městě Hailsham a Chris navazuje kontakt s voliči a rozdává letáky. „Naprosto,” odvětí muž, který také vydal knížku o někdejším předsedovi liberálních demokratů Nicku Cleggovi.

Jsme v srdci jihoanglického okrsku Wealden v hrabství East Sussex. Místní konzervativní poslankyně je velkou favoritkou a Chris Bowers nejspíš skončí na pěkném druhém místě. Z něho se při britském většinovém volebním systému do Dolní sněmovny samozřejmě nepodívá. „Snažím se lidem vysvětlovat, že když nemají rádi premiéra Johnsona, brexit a Konzervativní stranu, dává smysl volit jedině liberální demokraty.”

Je větrné nedělní odpoledne a Chris má u každých dveří připravené stejné věty: „Dobrý den, jsem Chris Bowers, váš liberálnědemokratický kandidát. Mohu ve čtvrtek počítat s vaším hlasem?” Jsme v té části Hailshamu, kde prý nehrozí slovní urážky.

Typická komunikace kandidáta Chrise Bowerse s voličem v jeho okrsku.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

A opravdu. „Ne, děkuji” od paní zpoza dveří zajištěných řetízkem je nejzápornější odpověď, kterou kandidát se žlutooranžovou rozetou své strany na hrudi dostane.

„Lidé, kteří řeknou, že ještě nevědí, koho volit, vám většinou zdvořile vzkazují, že vás volit nebudou,” vypozoroval Chris. Většinou prý jde o jedince podporující brexit. Voliči ve Wealdenu hlasovali v červnu 2014 v poměru 55 : 45 procentům pro odchod Spojeného království z EU.

Chris Bowers je v první řadě Evropan, a tak ho fyzicky bolí, když jeho vlast Evropu opouští. Jeho dědečkové bojovali na opačných stranách zákopů první světové války. Dědečka z tatínkovy strany uvěznili po křišťálové noci nacisté a uznávaný tiskař židovského původu strávil 12 dnů v Sachsenhausenu.

Foto: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

Chris se s kolegou Neilem připravují vyrazit do další ulice v Hailshamu.

„Jsem připravený z Británie odjet, kdyby se situace stala nesnesitelnou,” přiznává Bowers, který si po unijním referendu v roce 2016 pořídil jako řada dalších Britů pas členského státu EU, v jeho případě německý. To ale voličům na potkání opravdu neříká.

„Pojďte na chvilku dál, já mám liberální demokraty ráda,” láká kandidáta jedna postarší obyvatelka Hailshamu bydlící v mobilním domě. Chris váhá a posléze vysvětluje: „Jde o oblíbenou taktiku ostatních stran. Pozvou kandidáta domů, předstírají své sympatie a přitom se ho snaží jenom zdržet, aby nemohl obejít tolik domácností.”

Chris si nemyslí, že by měl šanci současnou konzervativní poslankyni porazit. Kdyby srazil toryovský náskok 22 000 hlasů v roce 2017 na méně než polovinu, považoval by to za úspěch. Kromě Wealdenu se v primárkách ucházel o kandidaturu ještě v okrsku Lewes, kde ale prohrál s Olim Henmanem, bratrancem někdejší britské tenisové jedničky Tima Henmana. Z Hailshamu jsme tam autem za silného provozu za 25 minut.

Přímo v centru historického města Lewes, které je baštou liberálních demokratů a kde mají raritně silnou podporu i britští Zelení, se chystá volební překvapení, na které se přišly podívat desítky zvědavců, včetně početného houfu novinářů. Nepřišli nadarmo. Z nenápadného muže s elegantními brýlemi a strništěm postávajícího nedaleko se vyklube komik a herec Steve Coogan, který se proslavil mimo jiné rolí novináře ve snímku Philomena.

„Jsem celoživotní podporovatel Labour Party, ale v těchto volbách podpořím Oliho Henmana,” říká za potlesku přítomných Coogan, který sám v Lewes žije, a jeho slova tak neznějí falešně.

Foto: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

Chris Bowers, Oli Henman a Steve Coogan na setkání s voliči v Lewes.

Podle něj je to podobné, jako když lehčí, ale rychlejší boxer nastupuje proti mnohem těžšímu soupeři. „Musíte boxovat chytře. Podívejte se na šance ve vašem okrsku a podpořte toho kandidáta, který má proti místnímu konzervativci největší šanci,” radí Coogan.

Ten je jednou z velmi mála britských celebrit, které se aktivně do kampaně zapojily. „Teď je čas zapomenout na politické rozdíly a soustředit se na hodnoty, které jsou pro nás nejdůležitější. Musíme se vzepřít xenofobii a pracovat společně,” dodal herec, který se angažoval už v kampani před unijním referendem na straně odpůrců brexitu.

Foto: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

Někdejší dlouholetý poslanec za okrsek Lewes Norman Baker.

„Mám z reakcí lidí dobrý pocit. Cítím posun oproti volbám v roce 2017. Voliči musejí věřit, že tady v Lewes máme šanci vyhrát,” řekl Seznamu bývalý dlouholetý liberálnědemokratický poslanec Norman Baker.

„Dneškem naše práce nekončí. Musíme zaklepat ještě na tisíce dveří. Tohle poslední vzepětí ale může být tím konečným rozdílem obou táborů. Moc oceňujeme práci všech dobrovolníků, kteří nám pomáhají,” dodal Oli Henman.

Foto: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

Matematika v Lewes vycházející z voleb v roce 2017 je z pohledu liberálních demokratů jasná.

„Každý děláme to, co můžeme. Já si dokonce nechal narůst vousy, abych vypadal víc jako liberál,” rozesmál přítomné Steve Coogan.

Herec Steve Coogan podporuje Labour Party. Ve čtvrtek ale podpoří liberální demokraty.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované