Hlavní obsah

Britský gordický uzel. Londýn řeší uspořádání hranic s Irskem

Komentátor Seznam Zpráv Jiří Hošek o vyjednávání o brexitu.

 

Reklama

Pokud Irsko nedostane od Británie záruky ohledně společných hranic, hrozí, že zablokuje přechod pobrexitových jednání do další fáze. V té půjde o obchodní smlouvy, komentuje aktuální situaci na britském souostroví Jiří Hošek.

Článek

Irská republika a Severní Irsko mají velmi úzké vztahy. Prvně jmenované zemi se nezamlouvá hypotetické obnovení kontrol na hranicích po brexitu. Jak ve studiu Seznam Zpráv poznamenal Jiří Hošek, jde především o bezpečnost: „V okamžiku obnovení hraniční infrastruktury a kontrolních stanovišť se tato infrastruktura může stát cílem radikálů jako v 60. nebo 80. letech.”

Pro britskou vládu jde o vysoce ošemetnou záležitost - deklarovala, že z evropských struktur odejde jako celek a nechce mít žádný speciální status. „Dvě země z různých celních pásem ale vedle sebe nemohou existovat s propustnými hranicemi,” podotýká k tomu ale Jiří Hošek. Vláda premiérky Theresy Mayové je závislá na hlasech severoirské strany DUP. Ta sice podporovala brexit, zároveň ale nechce „tvrdou” hranici. Otázka společných hranic je pro Irskou republiku natolik důležitá, že v případě, že nedostane od Británie příslušné záruky, hrozí zablokováním přechodu pobrexitových jednání do další fáze.

Brexit přinesl i další problém - některé regiony, například Cornwall, nyní chtějí po britské vládě, aby jim doplatila finance, které měly získat z evropských fondů na dostavbu dálnic či vysokorychlostních tratí. Paradoxně jde často o ty regiony, kde většina obyvatel hlasovala pro odchod z Evropské unie.

Na celou analýzu pobrexitového vývoje v Británii se podívejte v úvodním videu.

Reklama

Doporučované