Hlavní obsah

Britský hon na brazilskou mutaci: V zemi je neznámý nakažený

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Ve Velké Británii se vyskytlo šest případů nakažených takzvanou brazilskou mutací covidu-19. Úřadům se jich podařilo dohledat pět. Po jednom stále neúspěšně pátrají.

Článek

Velká Británie má obavy z přítomnosti brazilské mutace covidu-19. V únoru se v zemi podařilo detekovat šest případů nákazy touto mutací, kterou zdravotní experti označují za „nebezpečnější variantu“. Britské úřady navíc znepokojuje, že jednu z šesti osob se stále nepodařilo vypátrat.

Tři případy nakažených brazilskou mutací se objevily ve Skotsku. Úřady je odhalily při testování v domácí izolaci po návratu do země.

Další tři případy se podařilo odhalit v Anglii. Dvě osoby jsou z jedné domácnosti v anglickém hrabství Gloucesthershire a o nákaze byly informovány. Úřady ale stále pátrají po třetí osobě, která byla testována na brazilskou mutaci pozitivně a nejsou o ní známé žádné informace. Ví se pouze, že si provedla test pomocí domácí testovací sady, nicméně registrační formulář k testu nevyplnila. Podle úřadů by se dotyčná osoba, které byl provedený test 12. nebo 13. února, měla okamžitě nahlásit.

Vládní koordinátor pro očkování Nadhim Zahawi uvedl, že se neví, zda neznámý či neznámá od té doby opět pobýval nebo pobývala v zahraničí, takže není ani jasné, zda je v izolaci. „Musíme dotyčnou osobu najít co nejrychleji,“ uvedl pro BBC a dodal, že na identifikaci dotyčné osoby pracuje Britský úřad pro veřejné zdraví (PHE) ve spolupráci s poštovními úřady.

„Jedinec nevyplnil registraci k testu, takže není možné ho nebo ji vypátrat,“ uvádí britská vláda. Situaci bude dnes projednávat tamní ministr zdravotnictví Matt Hancock se všemi britskými poslanci.

Aktuálně se brazilská varianta covidu-19 podle Světové zdravotnické organizace vyskytuje v 29 zemích světa. Poprvé byla detekována u čtyř cestujících z brazilského Manausu do Japonska v lednu. I z tohoto důvodu vyhlásila britská vláda od 15. ledna pro všechny přijíždějící do Velké Británie povinnou desetidenní karanténu v hotelu na vlastní náklady. Do té doby, a tedy i v době, kdy byla testována hledaná osoba, byla povinná pouze desetidenní izolace doma.

Velká Británie je přitom v boji proti covidu-19 na dobré cestě. V neděli se zemi podařilo překonat další důležitý milník, a to 20 milionů naočkovaných první dávkou vakcín. Profesor Graham Medley z poradní vědecké skupiny pro nouzové situace dodává, že právě více infekční mutace mohou úspěchy velké Británie ohrozit. „S těmito (variantami) se budeme potýkat v příštích šesti měsících, až dojde k uvolňování opatření. Budeme čelit novým výzvám a vždy bude existovat riziko, že se budeme muset vrátit zpět, a to nikdo nechce,“ uvedl.

Reklama

Doporučované