Hlavní obsah

Britský hudebník zapomněl ve vlaku 300 let staré housle. Nálezci trvalo skoro dva týdny, než je vrátil

Foto: Twitter/Danny Shaw

Houslista Stephen Morris.

Reklama

O příběhu majitele nástroje, jehož zvuk je mimo jiné slyšet ve filmech o Harry Potterovi, píše server BBC.

Článek

Jednapadesátiletý britský houslista Stephen Morris, který vedl Britský národní orchestr a nahrával také mimo jiné filmovou hudbu pro snímek s Jamesem Bondem, má za sebou řadu těžkých dní.

A zkušenost, která obohatila nejen jeho, ale vlastně také historii mezilidských vztahů.

Morris cestoval 22. října vlakem v Londýně a když vystoupil na zastávce Penge East, uvědomil si, že ve voze zapomněl 300 let staré housle, s nimiž koncertuje a nahrává.

Jenže nástroj, jehož zvuk zazněl mimo jiné ve světově proslulých filmech o Harry Potterovi nebo Pánovi prstenů byl pryč. A i když policie měla záznam z bezpečnostních kamer, na kterém bylo vidět muže, jenž si housle na jedné z dalších zastávek odnáší, a přestože dotyčného skrze sociální sítě vyzvala, aby se přihlásil, housle v hodnotě v přepočtu milionů korun zůstávaly nezvěstné.

V zapomenutém pouzdře s nimi navíc zůstaly také dva vzácné smyčce. „Jeden z nich patřil kdysi Michaelu Rabinovi, byla pro mne velká čest, že jsem ho dokázal sehnat,” řekl serveru BBC Morris.

„Samozřejmě jsou na světě horší věci, nikdo neumřel, ale řeknu vám, že pro mne osobně to je tragédie,” komentoval pak hudebník ztrátu. Připadal si prý, jako by ztratil končetinu.

V době, kdy byl bez nástroje, musel své koncerty odehrát s houslemi manželky, která je rovněž profesionální houslistkou.

Minulý týden – tedy po mnoha dnech od smolné chvíle – se pro Stephena Morrise vše obrátilo v dobré.

Nálezce se ozval a houslistu oslovil na Twitteru. Oba muži se sešli v pátek v garážích poblíž vlakového nádraží Beckenham. U neobvyklého setkání byla i policie – pro případ, že by se při předání vzácného nástroje něco zvrtlo.

To se nestalo, schůzka naopak skončila přátelsky. Nálezce houslistovi, i když se zpožděním, 300 let starý nástroj vrátil.

„Omlouval se mi a tvrdil, že mi housle chtěl celou dobu předat osobně,” komentoval předání Morris, který dále řekl, že celá situace nemohla skončit líp.

Policie se nakonec rozhodla, že nálezce nebude trestně stíhán, i když s navrácením otálel a pravděpodobně věděl, co má v ruce. Rozhodlo, že housle nakonec vrátil.

Policejní inspektor celou kauzu komentoval slovy, že šlo o gentlemanskou výměnu s obětí.

Reklama

Doporučované