Hlavní obsah

Britský ministr zahraničí Johnson oznámil rezignaci, důvodem jsou neshody ve vládě kvůli brexitu

Britský ministr zahraničí rezignoval.Video: Jolana Humpálová, AP

 

Reklama

Britská politická krize týkající se strategie brexitu se stupňuje. Johnsonův nástupce na postu ministra zahraničí bude podle slov premiérky Theresy Mayové brzy znám.

Článek

Britský ministr zahraničí Boris Johnson oznámil demisi kvůli neshodám ve vládě kolem plánu odchodu země z Evropské unie, který představila minulý týden premiérka Theresa Mayová. Informoval o tom v pondělí úřad premiérky.

„Dnes odpoledne přijala premiérka rezignaci ministra zahraničí Borise Johnsona. Jeho nástupce bude brzy oznámen. Předsedkyně vlády Borisovi děkuje za jeho práci,“ uvedl úřad Mayové v prohlášení.

Johnson, který je důsledným zastáncem odchodu Británie ze společenství, tak následuje rezignaci ministra pro brexit Davida Davise a Davisova prvního náměstka Steva Bakera. Všichni jsou stoupenci takzvaného tvrdého odchodu z EU, tedy bez výrazných kompromisů s Bruselem. Davise ve funkci ministra pro odchod Spojeného království z Evropské unie nahradil Dominic Raab.

Předseda Evropské rady Donald Tusk dnes řekl, že zmatek způsobený brexitem je největší v historii vztahů mezi EU a Británií, zdaleka se neblíží řešení ať už s Davisovou účastí, či bez ní. Zmatky kolem brexitu odchody ministrů podle něj nevyřeší.

Reklama

Doporučované