Hlavní obsah
Online

Johnson u nejvyššího soudu prohrál. Nesouhlasím s tím, říká premiér, výzvy k rezignaci odmítl

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson.

Reklama

aktualizováno •

Přerušení zasedání parlamentu britským premiérem Borisem Johnsonem nebylo v souladu se zákonem. Rozhodnutí britského nejvyššího soudu znamená, že poslanci by se mohli opět sejít ještě před 14. říjnem. Podle šéfa dolní komory parlamentu už zítra dopoledne.

Článek

Rozhodnutí o ukončení zasedání ve druhém zářijovém týdnu a jeho zahájení 14. října bylo neplatné od počátku, uvedla předsedkyně soudu Brenda Haleová.

„S rozhodnutím nesouhlasím, ale budeme ho respektovat,” řekl Boris Johnson v rozhovorech pro BBC a Sky News. Britští konzervativci dostali instrukce, aby se k vyjádření nejvyššího soudu vůbec nevyjadřovali, a to ani na sítích.

Dnešnímu rozhodnutí předcházely rozdílné rozsudky soudů nižších instancí. Skotský soud uvedl, že se jedná o politickou záležitost a krok byl zákonný. Odvolací soud ale vydal opačný verdikt. Na stranu vlády se postavil londýnský soud, na který se obrátila aktivistka Gina Millerová a expremiér John Major.

Premiér Johnson na konci srpna požádal královnu Alžbětu II., aby v druhém zářijovém týdnu ukončila zasedání parlamentu a nové zahájila až 14. října. Královna, která jedná na přání předsedy vlády, souhlasila. Přerušení práce parlamentu je za běžných okolností rutinní událostí, v době, kdy se blíží termín odchodu Británie z Evropské unie, si ale premiérův krok vysloužil kritiku. Podle mnohých chtěl totiž Johnson zabránit poslancům, aby do podoby brexitu zasahovali.

  • Boris Johnson v živém vysílání zpochybnil rozhodnutí soudu

    Boris Johnson vystoupil v živém vysílání televize Sky News. Prohlásil v něm mimo jiné i to, že ačkoliv má k nejvyššímu soudu velký respekt, s rozhodnutím hluboce nesouhlasí. Pro americkou stanici CNN komentoval rozhodnutí podobně. Podle premiéra toto rozhodnutí celý proces brexitu ještě více zkomplikuje.

  • Corbyn chce volby v Británii až po odvrácení brexitu bez dohody

    Krizi na britské politické scéně mohou vyřešit jedině parlamentní volby, řekl na sjezdu opozičních labouristů jejich lídr Jeremy Corbyn. Voliči by ale podle něj měli jít k urnám tehdy, až bude vyloučena „katastrofa“ v podobě brexitu bez dohody. Podle komentátorů Corbynova slova potvrzují, že hlavní opoziční strana se ani po dnešním verdiktu nejvyššího soudu nebude ihned snažit vyslovit vládě nedůvěru.

    Lídr labouristů na úvod projevu řekl, že Británie prožívá „mimořádný a ošemetný“ okamžik. „Nejvyšší soudní instance v této zemi shledala, že (premiér) Boris Johnson porušil zákon… Tento nezvolený předseda vlády by měl nyní rezignovat,“ prohlásil Corbyn v reakci na verdikt nejvyššího soudu ohledně rozhodnutí vlády nařídit před datem brexitu několikatýdenní přestávku v zasedání parlamentu.

  • Premiér neodstoupí

    Nejmenovaný pracovník jeho kanceláře médiím sdělil, že premiér nevyslyší výzvy opozice, která žádá jeho rezignaci. Ještě během úterý prý Johnson situaci projedná s kolegy z vlády.

  • Johnson promluvil

    Premiér Boris Johnson řekl britské BBC, že jeho vláda bude respektovat rozhodnutí nejvyššího soudu, že ukončení zasedání parlamentu bylo nezákonné.

    „Nemyslím si, že je to správné rozhodnutí, ale samozřejmě se vrátíme a celý parlament také,” řekl Johnson a dodal: „Důležité je, abychom pokračovali a uskutečnili brexit 31. října.”

  • Bercow: Parlament zasedne zítra dopoledne

    Podle předsedy dolní komory britského parlamentu Johna Bercowa poslanci znovu usednou do lavic zítra v 11:30 místního času (10:30 SELČ).

  • EK: Britský rozsudek nic nemění, dál jednáme s vládou v Londýně

    Dnešní verdikt britského nejvyššího soudu o nezákonnosti nynější přestávky v zasedání britského parlamentu nic nemění na aktuálním vyjednávání o odchodu Británie z Evropské unie. Novinářům to řekla mluvčí Evropské komise Natasha Bertaudová, podle níž Brusel nekomentuje vnitřní záležitosti jednotlivých členských států.

  • „Dnešek rozhodl, že Británie k 31. říjnu z EU nevystoupí,“ zní z Brexit Party

  • Přesné znění verdiktu soudu

    „Dospěli jsme k závěru, že rozhodnutí požádat Její Veličenstvo o přerušení zasedání parlamentu bylo nezákonné, protože to zabránilo parlamentu ve výkonu jeho ústavních funkcí, a to bez rozumného opodstatnění,“ uvedla předsedkyně nejvyšší soudní instance ve Spojeném království, která se zabývá mimo jiné případy důležitými pro britský ústavní pořádek. Proti rozhodnutí soudu se nelze odvolat.

  • Johnson je v New Yorku, zatím mlčí

    Zatímco ve Spojeném království se už o rozhodnutí soudu žhavě debatuje, britský premiér je na druhé straně Atlantského oceánu a mlčí. V New Yorku, kde je Johnson na Valném shromáždění OSN, je teprve něco po půl sedmé ráno.

  • První hlasy volají po Johnsonově rezignaci

    Nepřímo se o rezignaci Johnsona zmínil například šéf labouristů Jeremy Corbyn. Rekl, že vzhledem k rozhodnutí soudu by měl Johnson zvážit svou pozici. Přímo k odstoupení z postu premiéra Johnsona už vyzvala například předsedkyně velšských nacionalistů Liz Saville Robertsová a Joanna Cherryová ze Skotské národní strany. Johnsonova poradce vyzval k rezignaci lídr Brexit Party Nigel Farage.

  • Parlament fakticky nebyl rozpuštěn

    Podle slov předsedkyně nejvyššího soudu Brendy Haleové zasedání parlamentu fakticky „nebylo přerušeno“.

  • Bercow: Musíme urgentně svolat parlament

    Předseda dolní komory britského parlamentu John Bercow prohlásil, že je třeba urgentně znovu svolat parlament. S lídry politických stran bude mluvit hned, jak to bude možné.

  • Další velká porážka

    Rozhodnutí nejvyššího soudu označují britská média v prvních reakcích za další velkou porážku britského premiéra. Parlament podle předsedkyně soudu Brendy Haleové nyní může podniknout kroky k tomu, aby se opět sešel.

Reklama

Hlavní zprávy