Hlavní obsah

S covidem bojoval v nemocnici 306 dní. Rodina se s ním už loučila

Foto: https://twitter.com/NickyWoolf

74letý Geoffrey Woolf po návratu z nemocnice, kde celkem strávil 306 dní.

Reklama

Po 306denním boji s covidem-19 opustil 74letý Brit Geoffrey Woolf nemocnici. Ještě na jaře loňského roku mu přitom lékaři nedávali naději na přežití a rodina se s ním podle nich měla už jen rozloučit.

Článek

Zdravotní problémy pocítil britský senior Geoffrey Woolf poprvé 20. března loňského roku. O tři dny později už byl hospitalizován v nemocnici, kde ho lékaři uvedli do uměle navozeného kómatu. V dubnu si lékaři zavolali Woolfovy tři syny, sken jeho mozku totiž neukazoval žádnou mozkovou aktivitu.

„Poprvé, kdy jsme za ním přišli do nemocnice, bylo setkání, kdy nám oznámili, že už tady není,“ cituje BBC jeho syna Nickyho. „Řekli nám, že můžeme jít dovnitř a rozloučit se,“ dodává Nicky Woolf. Synové se ale rozhodli ještě pro jeden sken otcova mozku, na kterém lékaři jako zázrakem odhalili mírnou aktivitu.

Další zázrak přišel v červenci, kdy se Geoffrey Woolf probudil z umělého spánku. Senior prodělal mrtvici, zůstal ochrnutý na půlku těla a nadále má problémy s řečí. Celkem senior strávil v nemocnicích 306 dní, nejdříve více než polovinu ze 126 dnů v nemocnici Whittington v severolondýnském Islingtonu strávil připojený na ventilátor, po zlepšení stavu ho zdravotníci následně přemístili do Královské nemocnice pro osoby s neurologickými obtížemi v londýnské čtvrti Putney.

V nové nemocnici pobýval dalších 180 dní, během nichž s ním zdravotníci kromě rehabilitace celého těla procvičovali také řečové schopnosti. Podle BBC Woolf v nemocnici strávil pravděpodobně nejdelší dobu ze všech pacientů nakažených covidem-19.

Během dlouhého pobytu v nemocnicích strádal Woolf i jeho synové. Otci chyběla především literatura, synové se tak rozhodli mu ji zpřístupnit pomocí audioknih včetně Woolfova oblíbeného románu Pýcha a předsudek. Nejspíš i s pomocí poslechu mluveného slova se zdravotní stav seniora zlepšil a lékaři a zdravotní sestry bratry požádali, zda by bylo možné sehnat čtečky knih s možností poslechu i pro další pacienty.

Brzy tak díky bratrům Woolfovým vznikl charitativní projekt Books for Dad (Knihy pro tátu), který doručil více než 400 čteček do jedenácti nemocničních zařízení. „Mnoho lékařů říkalo, jak pozitivní dopad to mělo na pacienty,“ cituje BBC Sama Woolfa. „Opravdu cítíte, jak moc se každý, kdo pracuje v britském zdravotnictví, zoufale snaží zlepšit podmínky pro pacienty,“ dodal Sam.

Geoffrey si momentálně znovu pomalu zvyká na svůj domov, ve kterém naposledy pobýval před deseti měsíci. Jeho prvním přáním po návratu domů byl podle synů po měsících nemocniční stravy steak s hranolky. Senior se ale také těšil na své oblíbené víno, po změně chuťových pohárků, ke které během nemoci došlo, ale o tuto svou radost přišel. „Zkusil jsem čtyři různá vína, všechna ale chutnala hrozně. Je to velké zklamání,“ cituje BBC Woolfa. I přes to je ale senior především šťastný, že je znovu se svou rodinou. „Nejlepší na tom být doma, je to, že nejsem v nemocnici. Můžu znovu vidět své přátele a své syny, na které jsem velmi pyšný,“ uzavírá Woolf.

Reklama

Související témata:

Doporučované