Hlavní obsah

Britský parlament schválil stavbu nové ranveje na letišti Heathrow

Britská vláda odhlasovala stavbu další ranveje na Heathrow.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Britský parlament schválil stavbu třetí ranveje na londýnském letišti Heathrow. Díky projektu za 410 miliard korun bude letiště moct ročně odbavit o 260 tisíc spojů více.

Článek

Britský parlament schválil kontroverzní plán stavby třetí ranveje na londýnském letišti Heathrow. Poslanci posvětili stavbu, která podle části veřejnosti zhorší životní prostředí v Londýně, jasnou většinou 415 ku 119 hlasům. Projektu v přepočtu za 410 miliard korun však téměř jistě budou stát v cestě soudní pře, uvedla agentura AP.

O rozšíření hlavního britského letiště se v zemi vedly spory dlouhá léta. Ministerská předsedkyně Theresa Mayová svou podporu zdůvodnila tím, že v době odchodu z Evropské unie posílí rozšíření letiště britský mezinárodní obchod a přispěje k ekonomickému růstu. Ranvej má také ulehčit častým zpožděním nejrušnějšího letiště v Evropě.

Podle ministerstva dopravy dráha umožní uskutečnit dodatečných 260 tisíc letů ročně a během 60 let zajistí britské ekonomice podporu v hodnotě 2,2 bilionu korun.

Plán vyvolal velký odpor některých obyvatel Londýna, kteří se obávají, že provoz na nové ranveji s sebou ponese zvýšení hluku a znečištění vzduchu. Krátce před hlasováním parlamentu se v ústředním sále poslanecké sněmovny sešla skandující skupina demonstrantů.

Reklama

Doporučované