Hlavní obsah

Britský parlament v novém složení. Do Vánoc chce Johnson vyřešit brexit

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson.

Reklama

Britský premiér Boris Johnson přivítal nováčky v parlamentu Spojeného království. Ministerský předseda si na své konto v pátek připsal zdrcující vítězství, když jeho konzervativci získali ve Westminsteru pohodlnou většinu 365 křesel.

Článek

Johnson tak může pokračovat ve svém plánu dokončit brexit. To je ostatně i první bod programu pro nový parlament – ještě před Vánocemi má hlasovat o rozvodové dohodě s Evropskou unií, kterou Johnson a jeho tým vyjednali v říjnu.

„Premiér si jasně uvědomuje naši odpovědnost za zajištění lepší budoucnosti pro naši zemi, a že důvěru veřejnosti musíme splatit tím, že dotáhneme brexit do konce,” uvedl zdroj z premiérova sídla v Downing Street 10 britské BBC.

Hlasování o vyjednané dohodě je ale po debaklu opozice ve čtvrtečních volbách spíš jen formalita. S parlamentní většinou, kterou si Johnson minulý týden zajistil 80 mandáty, je víceméně jisté, že smlouva institucí projde. A britská vláda tak bude moci dál pracovat na brexitu, který naplánovala na poslední lednový den.

Foto: Profimedia.cz

Premiér v pátek poté, co Konzervativní strana zvítězila ve volbách.

Kosmetické změny ve vládě

S napětím se čekalo i na změny v Johnsonově kabinetu. Obvykle je hlava britské vlády oznamuje hned den po volbách, šéf konzervativců ale využil víkendu na rozmyšlenou s tím, že škatulata oznámí až v pondělí.

Očekávalo se, že nových ministrů se dočkají resorty, jejichž ministři před volbami rezignovali nebo ve volbách nekandidovali. Například ministerstvo kultury, médií, digitalizace a sportu. Od letošního července úřad vedla Nicky Morganová, která se ve čtvrtečních volbách o místo v Dolní sněmovně neucházela. Na Johnsonovu žádost se ovšem Morganová stane doživotní členkou horní komory parlamentu, Sněmovny lordů, a zůstane tak dál i ministryní.

Premiér jmenoval i nového ministra pro záležitosti Walesu. Původní šéf tohoto resortu Alun Cairns před volbami na začátku listopadu rezignoval. Jeho nástupcem se stal Simon Hart. Další změny čekají britskou vládu v únoru po předpokládaném brexitu. A ty budou, alespoň podle britských médií, o mnoho zásadnější.

Nový lídr pro labouristy?

Zatímco konzervativci sestavují vládu, opoziční strany se stále sbírají z drtivé porážky. Například labouristé, kteří naplno prohráli i ve volebních obvodech, v nichž tradičně vítězili, mají napilno kvůli hledání nového lídra. Současný šéf strany Jeremy Corbyn v pátek oznámil, že do příštích voleb labouristy nepovede.

Z vedení ale ihned neodstoupil, za což si vysloužil kritiku. V neděli nicméně strana potvrdila, že na základě Corbynovy žádosti bude zhruba od začátku ledna hledat nového lídra. Jeho jméno by mělo být jasné do konce března, do té doby bude nadále v čele stát Corbyn.

Už čtyři dny po oznámení výsledků (pro Labour Party zdrcujících) se spekulace o potenciálních kandidátech na lídra strany jen množí. Podle britského serveru The Guardian se mluví například o člence britského parlamentu Rebecce Long-Baileyové, za niž se postavili i jiní vysoce postavení labouristé. Podporu jí – ačkoliv ještě oficiálně nepotvrdila, že se o funkci hodlá ucházet – vyjádřil třeba stínový kancléř John McDonnell, k němuž má ve strukturách strany blízko.

Reklama

Doporučované