Hlavní obsah

Policista nosí v hlavě kartotéku. Identifikoval přes 2000 zločinců

Foto: Twitter.com/WMPolice

Oceněný policista Andy Pope.

Reklama

Britský policista Andy Pope má nebývale dobrou paměť na tváře. Díky této své schopnosti již dokázal identifikovat přes 2000 zločinců.

Článek

Policista Andy Pope z metropolitního hrabství West Midlands říká, že si tváře pamatuje již roky, a podle prohlášení místního policejního sboru dokonce dokáže identifikovat hledané zločince, kteří mají zakrytou tvář rouškou.

„Přestože to byl rok jako žádný jiný, na směny jsem se připravoval jako obvykle. Vždy se snažím být zcela informovaný o tvářích lidí hledaných policií a vyplácí se to,“ prohlásil pro BBC Pope. V rámci náplně své práce studuje tváře zločinců na záběrech bezpečnostních kamer i fotografií.

Pope pracuje na přepravních uzlech v Birminghamu a většinu své pracovní doby tráví ve vlacích a autobusech. Osobní rekord v počtu identifikovaných podezřelých za jeden den je 17. Jednou se mu podle BBC povedlo rozpoznat muže v restauraci, zatímco čekal na přechodu na zelenou.

Pope se k policii připojil v roce 2012. Je jedním z pouhých 20 členů Asociace Super rozpoznávačů, orgánu zastupujícího policisty, kteří mají vynikající paměťové schopnosti. Asociace se v rámci svého působení snaží dosáhnout toho, aby byla dovednost rozpoznávaní tváří uznána jako odvětví forenzní vědy.

Když před dvěma lety překonal hranici 1000 chycených podezřelých, byla mu udělena cena vrchního konstábla. Za svou práci byl také nominován na cenu Amplifon pro odvážné Brity.

Reklama

Související témata:

Doporučované