Hlavní obsah

Britský princ Andrew požádal o odklad svého povýšení na admirála

Foto: ČTK

Princ Andrew na ceremoniálu u příležitosti 75. výročí od osvobození Belgie od nacistické okupace v roce 2019 v Bruggách.

Reklama

Britský princ Andrew požádal, aby zatím nebyl povýšen do hodnosti admirála, což bylo plánováno u příležitosti jeho blížících se šedesátých narozenin. V noci na dnešek o tom informoval Buckinghamský palác. Andrew loni na podzim v souvislosti se skandálem kolem zesnulého amerického finančníka Jeffreyho Epsteina oznámil, že zanechá svých veřejných aktivit.

Článek

„Vévoda z Yorku požádal ministerstvo obrany, aby jeho povýšení odložilo do doby, až se znovu ujme veřejných povinností,“ uvedl mluvčí Buckinghamského paláce.

Agentura DPA připomíná, že Andrew, který je třetím potomkem britské královny Alžběty II., v minulosti sloužil u britského námořnictva a v 80. letech minulého století se účastnil války s Argentinou o Falklandy. Šedesáté narozeniny oslaví 19. února a povýšení na admirála ho čeká na základě příslušnosti ke královské rodině.

Vláda už dříve rozhodla, že v den princových kulatin nebudou na veřejných budovách v Británii vyvěšeny vlajky, na jeho počest se ale podle britské tiskové agentury PA rozezní zvony ve Westminsterském opatství.

Andrew je už několik měsíců terčem kritiky kvůli kontaktům s Epsteinem, který čelil obviněním ze sexuálního zneužívání mladistvých dívek. Loni začátkem srpna se ale tento finančník oběsil ve vazební cele v New Yorku. Jedna z údajných Epsteinových obětí tvrdí, že ji Andrew coby dospívající dívku na Epsteinův popud několikrát donutil k sexu.

Princ obvinění popírá a podobně jako další lidé, kteří byli vídáni v Epsteinově společnosti, tvrdí, že o magnátových sexuálních deliktech nevěděl. O tom, že zanechává veřejných povinností, vévoda z Yorku informoval loni v listopadu po nepovedeném televizním interview týkajícím se jeho vazeb na Epsteina.

Reklama

Doporučované