Hlavní obsah

Český řidič dostal deset let za pašování migrantů do Británie

Ilustrační fotografie.

Reklama

Českému řidiči kamionu Janu Žigovi britský soud tento týden uložil deset let vězení za pašování migrantů. O verdiktu informovala místní média. Podle europoslance Tomáše Zdechovského, který se o případ zajímá, Žiga uvěřil pochybné nabídce jednorázového převozu matrací z Belgie do Británie, za což měl obdržet 500 liber (asi 15 000 Kč).

Článek

„Nyní s rodinou a advokáty budeme řešit, zda se řidič odvolá, nebo se rovnou pokusíme zajistit co nejrychlejší převoz k výkonu trestu v České republice, kde jej rodina bude moci snáze navštěvovat,“ sdělil Zdechovský, který o případu informoval i ministra zahraničí Tomáše Petříčka. V podobných případech totiž podle poslance vyvázli řidiči s vysokou pokutou, respektive dva byli ve Francii odsouzeni ke dvěma letům.

Případ se odehrál 9. června u francouzského města Coquelles, kde vůz podstoupil kontrolu před naložením do vlaku přepravujícího vozidla a cestující tunelem do Folkestone v Británii. Řidič s vozem absolvoval kontroly na francouzské straně, ale Britové po rentgenové prohlídce našli za skrytou přepážkou 21 Afghánců. Bylo mezi nimi i devět dětí, napsal server Kentonline.co.uk. Zdůraznil, že ve skrýši v kamionu nebyla ani toaleta, ani možnost se umýt.

Porota během dvou hodin jednomyslně dospěla k závěru, že obžalovaný se dopustil pašování lidí. Žiga u soudu popřel, že by věděl o přítomnosti migrantů jen kousek za svou kabinou, a tvrdil, že k přepravě matrací ho najal jakýsi Ind či Pákistánec Ali v hotelu, jehož polohu nedokázal upřesnit.

„Jsem křesťan, mám tři malé děti, neriskoval bych to. Nedokázal bych se podívat dětem do očí,“ hájil se Žiga.

Podle prokurátorky ale řidič o pašování lidí věděl, jeho obhajobu odmítla jako neuvěřitelnou. Soud muže podle serveru Kentonline.co.uk označil za „krutého a bezcitného“. „Co by se stalo, kdyby došlo k nehodě na dálnici, k požáru nebo něčemu podobnému? Vždyť v tom prostoru bylo namačkáno 21 lidí, včetně devíti dětí,“ uvedl. „Je to jen ukázka bezcitnosti, s jakou tento druh trestné činnosti funguje,“ dodal.

Reklama

Doporučované