Hlavní obsah

Britský student byl ve Spojených arabských emirátech odsouzen za špionáž na doživotí

Ve Spojených arabských emirátech byl na doživotí odsouzen britský doktorand.Video: Šimon Trantina, AP, Reuters

 

Reklama

Soud ve Spojených arabských emirátech odsoudil doktoranda Durhamské univerzity Matthewa Hedgese za špionáž k doživotnímu trestu. Jednatřicetiletý Brit byl zadržen v květnu v Dubaji a byl později obviněn ze špionáže. Britská premiérka Theresa Mayová řekla, že je výrokem soudu zklamaná. Ministr zahraničí Jeremy Hunt přiznal, že takový verdikt Británie od spojence nečekala.

Článek

Podle prohlášení generálního prokurátorství Spojených arabských emirátů byl 15. října britský občan shledán vinným ze špionáže pro cizí stát. Měl tak ohrozit armádu SAE, také ekonomickou a politickou bezpečnost země.

Hedges byl zadržen po čtrnáctidenním pobytu v SAE, kam přijel kvůli svému studiu. Ve vazbě byl pět měsíců, v říjnu byl propuštěn na kauci, avšak úřady mu odebraly pas.

„Dnešním verdiktem jsme samozřejmě hluboce zklamáni a znepokojeni. Budeme o tom s Emiráty hovořit na nejvyšší úrovni,“ řekla v parlamentu britská premiérka Theresa Mayová.

Ministr Hunt řekl, že vláda bude Hedgese dále všemi prostředky podporovat. Od přítele a důvěryhodného partnera je podle něj takový verdikt nečekaný a neodpovídá předchozím ujištěním ze strany SAE. Hunt byl v SAE 12. listopadu a hovořil s tamními představiteli. Verdikt podle ministra bude mít dopad na budoucí vztahy Británie a SAE. Ministr také vyzval Emiráty, aby rozsudek přehodnotily.

List Spojených arabských emirátů The National napsal, že Britova vědecká práce bude zabavena. Proti rozsudku se může podle listu do 30 dní odvolat, což ale zatím britská strana nepotvrdila.

Podle Hedgesovy rodiny byl rozsudek vynesen po stání, jež netrvalo ani pět minut. Hedgesova žena Daniela Tejadaová sdělila, že je naprosto šokována. Podle příbuzných je Hedges ve špatném psychickém stavu, ve vazbě mu strážci podávali medikamenty, po nichž zvracel. Rozsudek byl založen na údajném přiznání, které Hedges při výslechu podepsal, tvrdí rodina. Šlo ale o arabsky psaný dokument a Brit arabsky nerozumí.

Podle stránek Durhamské univerzity je Hedges zapsán v doktorandském studiu na její katedře vládních a mezinárodních studií a předmětem jeho zájmu jsou civilní a vojenské vztahy, politická ekonomie a kmenový systém. Loni vyšel článek o Muslimském bratrstvu a Radě pro spolupráci arabských států Perského zálivu, na němž se podílel. SAE jsou členem tohoto arabského uskupení. Deník The Telegraph napsal, že se Hedges zabýval tématem dopadu revolučních událostí takzvaného arabského jara na zahraniční politiku SAE a na jejich bezpečnostní strategii.

Reklama

Doporučované