Hlavní obsah

Britský úřad na ochranu informací bude žalovat společnost Facebook

Společnost Facebook bude čelit žalobě od britského úřadu na ochranu informací.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Předsedkyně britského úřadu na ochranu informací ve středu oznámila, že se úřad chystá podat žalobu na společnost Facebook. Důvodem je nesprávné nakládání s daty milionů uživatelů a jejich poskytnutí společnosti Cambridge Analytica.

Článek

Britský úřad na ochranu informací bude žalovat společnost Facebook kvůli nesprávnému užívání osobních dat klientů. Ve středu to oznámila předsedkyně úřadu Elizabeth Denhamová. Podle ní úřad při vyšetřování zjistil, že vývojáři Facebooku porušili hned několik zákonů, když se jim nepodařilo ochránit informace jejich klientů, které zároveň neinformovali o tom, jak je nakládáno s jejich daty.

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg už několik měsíců vysvětluje spojení Facebooku se společností Cambridge Analytica, vypovídat musel před evropskými i americkými zákonodárci. Snažil se jim vysvětlit, jak je možné, že se společnost Cambridge Analytica dostala k osobním údajům 87 milionů uživatelů Facebooku.

Denhamová ve vyjádření řekla, že nové technologie, které používají analýzu dat, dokážou propojit manažery kampaní s individuálními voliči a lépe na ně cílit, což je v rozporu s právem. Denhamová dále řekla, že Facebook od úřadu dostane pokutu přesahující částku čtrnácti milionů korun, což je nejvyšší pokuta, kterou může úřad udělit.

Společnost Facebook si ponechala čas na vyjádření. Jeho šéfka oddělení zabezpečení Erin Eganová k tomu řekla, že si vedení Facebooku uvědomuje svou chybu, kterou měli v souvislosti s Cambridge Analytica řešit už v roce 2015. Dále dodala, že s úřadem úzce spolupracují stejně jako s úřady v dalších zemích.

Britští zákonodárci se při vyšetřování fake news a jejich vlivu ve volebních kampaních zaměřili přímo na společnost Cambridge Analytica. Ta popřela svou spolupráci na prezidentské kampani Donalda Trumpa, ačkoli ten je najal v roce 2016. Cambridge Analytica také popřela spolupráci na kampani k brexitu, ačkoli autoři kampaně měli o spolupráci zájem.

Britský úřad na ochranu informací nicméně ve své zprávě uvedl, že bude žalovat i dceřinou společnost Cambridge Analytica SCL Electronics za nevysvětlený rozvoj firmy. Politickým stranám bude rozesláno 11 výzev k tomu, aby se zaměřily na ochranu svých dat.

Reklama

Doporučované