Hlavní obsah

Britský velvyslanec při EU rezignoval. Pobrexitová jednání moc optimisticky neviděl

Ivan Rogers rezignoval jako britský velvyslanec při EU.

 

Reklama

Ivan Rogers zatím důvod odchodu neoznámil. V posledních měsících se ale zhoršily jeho vztahy s britským kabinetem.

Článek

Vyjednávání o brexitu ještě ani oficiálně nezačala a britský tým už přišel o klíčového hráče. Britský velvyslanec při Evropské unii Ivan Rogers dnes rezignoval. Rogers se řadí mezi nejzkušenější britské vyjednavače, prostředí EU dobře zná. Ve funkci působil od roku 2013, zároveň dělal i poradce pro brexit bývalému premiérovi Davidu Cameronovi a i současné premiérce Therese Mayové.

Ivan Rogers měl podle původního plánu odejít až letos v listopadu. Význam své rezignace podle listu Financial Times, který informaci o velvyslancově rezignaci přinesl, před svými spolupracovníky zlehčoval. Řekl jim, že odchází jen o něco dříve, než bylo v plánu. Britská vláda v tiskovém prohlášení uvedla, že Rogersův dřívější odchod, než jaký byl původně plánován, umožní jmenovat nástupce ještě před formálním začátkem vyjednávání mezi Bruselem a Londýnem o odchodu Británie z evropského bloku.

Dva roky, nebo deset let?

Důvod Rogersova odchodu není znám. V polovině prosince se nicméně velvyslanec nechal slyšet, že tvorba obchodní dohody mezi Velkou Británií a Evropskou unií se může rodit i deset let a ani poté není její osud jistý. O smlouvě bude hlasovat každá členská země Evropské unie a kterýkoliv parlament ji může zablokovat (psali jsme zde).

Pracoval jsem s Ivanem Rogersem v Bruselu na obchodních dohodách před dvaceti lety. On ví, o čem mluví. Vláda by měla naslouchat.

Rogersův pesimistický odhad byl v ostrém kontrastu s oficiálními prohlášeními, že jednání o dohodě potrvají dva roky.

Reklama

Související témata:

Doporučované