Hlavní obsah

Britští farmáři se bojí, že je převálcuje levný, ale mizerný dovoz

Foto: pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Většina britských farmářů podporovala před referendem odchod Velké Británie z Evropské unie. Teď se však zemědělci bojí, že se v nových obchodních dohodách nepodaří vyjednat dostatečnou úroveň kvality potravin. A že jejich zboží převálcuje levnější americká konkurence s chlornatými kuřaty a masem plným antibiotik.

Článek

Spojené státy se roky snaží rozbít hradbu, kterou kolem svého trhu se zemědělskými produkty postavila Evropská unie. Tvoří ji cla a především různé hygienické normy, přes které se americké zboží často nedokáže přenést. A teď američtí farmáři cítí příležitost, protože od roku 2021 se jim otevírá možnost proniknout se svým zbožím na britský trh.

Jenže to je něco, co nechtějí tamní zemědělci připustit. Národní svaz farmářů varuje ústy své předsedkyně Minette Battersové před hrozbou nekvalitních potravin z ostatních států – a je zřejmé, že EU ji jako hrozba na první dobrou nenapadla, protože zdůraznila, že by dovozové potraviny měly splňovat současné britské standardy. A britský se alespoň prozatím rovná evropský.

Chlor za ocel?

Jenže to se v lednu 2021 změní, Britové musejí vyjednat s Unií i s USA nové obchodní dohody, které budou muset pokrýt širokou oblast od zemědělských produktů po ochranu osobních údajů.

Battersová už nyní brojí proti tomu, že by vláda mohla ustoupit tlaku z Ameriky a vyměnit potravinářské normy třeba za nižší cla na štětovnice. V případě schválení dovozu produktů vyrobených dle snížené normy by byli zasaženi místní zemědělci.

„Nejde pouze o chlorem promyté kuře,“ řekla Battersová ve svém prohlášení před projevem na výroční konferenci svého svazu v Birminghamu. „Jde o širší princip. Nesmíme svázat ruce britských zemědělců k nejvyšší příčce žebříku standardů a přitom mávat dovozem potravin, který nemusí dosáhnout ani spodní příčky.“

Pro průmyslové výrobce v USA platí jiná pravidla, mohou umývat kuřata chlorem či jinou dezinfekcí. A protože se chlor spojuje s bělicím prostředkem, nedaří se Američanům uspět v Evropě. Zkoušejí tak dezinfekční kúru prodat pod líbivějšími jmény jako „ošetřeno kyselinou mléčnou“ nebo „ošetřeno kyselinou peroctovou“. Běžným standardem amerického chovu skotu je také plošné podávání antibiotik, často jen jako prevence proti výskytu choroby v chovu. Naproti tomu evropská i česká legislativa zakazuje nasazení antibiotik, pokud by se jeho pozůstatky mohly objevit v masu. V Česku může jít kus léčený antibiotiky na porážku až v okamžiku, kdy jeho tělo antibiotika zcela odbourá.

A jelikož jsou Spojené státy největším producentem drůbežího masa na světě, dokážou vzhledem k obrovské produkci nabídnout také nižší cenu. Na to mohou britské řetězce slyšet, protože Británie si dokáže vyrobit zhruba polovinu své spotřeby potravin a zbytek musí dovézt, necelou třetinu odebírají Britové z druhé strany kanálu La Manche.

Pokud by Britové na svůj trh pustili levnější konkurenci s nižšími potravinovými standardy, byla by to špatná zpráva nejen pro strávníky Jejího Veličenstva, ale také pro potravináře z Evropské unie. Ani ti by si proti konkurenci zpoza Atlantiku neškrtli – a jde o byznys za miliardy eur. A že se při obchodních jednáních bude mluvit také o potravinových standardech, nadhodil už americký ministr zemědělství Sonny Perdue. Stěžoval si, že jsou britské standardy překážkou v jednáních.

Agentura Bloomberg také připomněla, že kromě nejistoty z americké konkurence drtí britské zemědělce nepřízeň počasí. Kvůli neustávajícímu dešti musí omezit práci na polích. Tím se snížila výsadba pšenice na nejnižší úroveň za nejméně čtyři desetiletí.

Reklama

Doporučované