Hlavní obsah

Strach z bezvýznamnosti. Britští labouristé řeší, kdo nahradí Corbyna

Foto: Profimedia.cz

Po éře Jeremyho Corbyna zůstává další směřování Labour Party poněkud nejasné.

Reklama

Nejsilnější britská opoziční strana se po mizerném výsledku v prosincových parlamentních volbách ocitla na křižovatce. Po čtyřech letech se socialistickým předsedou Jeremym Corbynem rozhodne o novém lídrovi i svém dalším směřování. V čele Labour Party by mohl stanout stínový ministr pro brexit a jeden z nejviditelnějších odpůrců odchodu Británie z EU, sir Keir Starmer.

Článek

Odstřihnout se od „etapy corbynismu”, nebo zachovat programové cíle a najít jen charismatičtějšího lídra? Na volbu nového předsedy labouristů lze pohlížet různým způsobem, včetně toho, zda se formace smíří s brexitem coby hotovou věcí, nebo bude otevřeně mluvit o možnosti do Evropské unie opětovně vstoupit.

„Vyhrát, nebo zemřít.” Tak dramaticky vidí nejbližší budoucnost levicové formace jedna z jejích poslankyň Angela Raynerová. Podle ní čelí Labour Party největší výzvě ve své historii. „Buď se přizpůsobíme nové době, nebo upadneme do bezvýznamnosti,” cituje Raynerovou, která se chce ucházet o místopředsednický post, stanice BBC.

Nový předseda se také musí pokusit levicovou formaci, ve které existuje celá řada frakcí, sjednotit. Usmířit corbynisty s blairisty, dostat umírněné labouristy a městské intelektuály na jednu „palubu“ s dělnickou a odborářskou Labour, přitom může být takřka neřešitelný úkol.

Největší „jednotící potenciál“ se připisuje bývalému nejvyššímu státnímu žalobci a stínovému ministru pro brexit siru Keiru Starmerovi. Toho by si navíc skuteční i potenciální voliči Labour Party mohli daleko lépe představit coby budoucího ministerského předsedu, než tomu bylo v případě aktivistického levičáka Corbyna.

Podle profesora Tima Balea z londýnské Queen Mary University Corbynův nástupce nevzejde z levého okraje široce rozkročené Labour Party. Bale předpokládá, že by rok 2020 mohl přinést podobný výběr předsedy jako v roce 2015, pokud ovšem někteří kandidáti neodstoupí ještě před začátkem hlasování členské základny.

Podle odborníků ovlivňuje výběr nového předsedy už ta skutečnost, že Jeremy Corbyn, velký poražený prosincových parlamentních voleb, zatím neopustil nejvyšší stranickou funkci. Bývalý poslanec Jim Fitzpatrick to interpretuje tak, že Corbyn chce zajistit pokračování svého směřování a myšlenek a předat žezlo „kandidátovi kontinuity”. Je otázkou, zda Corbyn vyjádří podporu jednomu z kandidátů a jestli by taková podpora nezapůsobila jako politický „polibek smrti”.

Prapor „hardcore” corbynistů bude ve volbě třímat stínová ministryně obchodu Rebecca Long-Baileyová. Čtyřicetiletá poslankyně za okrsek Salford and Eccles (mimochodem spolubydlící Angely Raynerové) je považovaná za „corbynistku nejčistšího zrna”, jak Long-Baileyovou nazval donedávna ještě místopředseda Labour Party Tom Watson. Podle něj je kandidatura Long-Baileyové zcela legitimní. „Strana si ale musí uvědomit, že s touto hrou už prohrála dvoje parlamentní volby,” řekl Watson Telegraphu.

Podle průzkumu agentury YouGov mezi 1059 členy Labour Party by se teď do finálového „kola” dostali sir Keir Starmer a spolu s ním už zmiňovaná poslankyně Rebecca Long-Baileyová. Starmer by přitom svou soupeřku v poměru 61 ku 39 procentům porazil.

Jak se nový stranický lídr bude vybírat? Kandidát na post předsedy musí získat podporu alespoň 22 členů poslaneckých klubů Labour Party v Dolní sněmovně a v Evropském parlamentu. Nominaci musí podpořit také buď pět procent místních stranických buněk napříč Británií, nebo minimálně tři „přidružené” organizace Labour Party, jimiž se mají na mysli hlavně nejrůznější odborová sdružení.

Foto: Profimedia.cz

Bookmakeři favorizují sira Keira Starmera.

Maximálně se o přízeň členů strany a registrovaných „podporovatelů” může ucházet 9 politiků a političek. Oprávnění volitelé seřadí adepty podle obliby a pošlou své preference poštou nebo je odevzdají online. Systém alternativního hlasování (Alternative vote) nahrává tomu kandidátovi, který se ukáže být „nejméně nepopulárním“, tzn. třeba nezíská nejvíc preferenčních hlasů, ale bude u velké většiny voličů tím druhým nejoblíbenějším adeptem. Celý výběr nového partajního lídra potrvá 5 týdnů.

Favorité na post předsedy Labour Party podle sázkové kanceláře Ladbrokes

Keir Starmer – kurz 1,8

Rebecca Long-Baileyová – 4

Lisa Nandyová – 9

Jess Phillipsová – 13

Yvette Cooperová – 26

Clive Lewis – 34

Dan Jarvis – 34

Ian Lavery – 34

Emily Thornberryová – 67

Někteří britští marketingoví experti soudí, že by si labouristé měli do svého čela zvolit ženu, která by se mohla lépe profilovat jako alternativa k premiéru Borisu Johnsonovi. Bez šancí není poslankyně za okrsek Birmingham Yardley Jess Phillipsová, která na sebe v posledním období upozornila coby výtečná parlamentní řečnice a bojovnice proti brexitu.

Anticorbynistka stejně jako antiblairistka Phillipsová navrhuje, aby její mateřská strana v případě volebního úspěchu zvážila žádost o opětovný vstup Spojeného království do Evropské unie. V tom se odpůrkyně brexitu liší od přístupu Keira Starmera, který navrhuje udělat za odchodem z EU tlustou čáru a rýsovat britskou budoucnost vně Unie.

Nominační fáze volby nového předsedy Labour Party začala v úterý. Samotné hlasování bude probíhat od 21. února do 2. dubna. Jméno Corbynova nástupce bychom se měli dozvědět 4. dubna.

Reklama

Doporučované