Hlavní obsah

Britští poslanci odmítli tvrdý brexit a podpořili plán Mayové změnit irskou pojistku

Britští poslanci hlasovali o doplňovacích návrzích na vládní kroky v brexitové otázce.Video: Šimon Trantina, AP, Reuters

 

Reklama

Dolní komora britského parlamentu těsnou většinou osmi hlasů podpořila návrh konzervativní poslankyně Caroline Spelmanové a labouristy Jacka Dromeyho, který odmítá variantu, že Británie opustí Evropskou unii bez dohody.

Článek

Dodatek k vládnímu plánu dalšího postupu ve věci brexitu však nespecifikuje, jak tohoto cíle dosáhnout, a není pro vládu právně závazný. Pro návrh se vyslovilo 318 zákonodárců, proti 310, přičemž vláda premiérky Theresy Mayové si přála jeho zamítnutí.

Britská média již delší dobu uvádějí, že v Dolní sněmovně podle všeho existuje většina, která si neřízený brexit nepřeje, vláda však toto možné vyústění nechce vyloučit. Mayová opakuje, že zabránit brexitu bez dohody lze pouze schválením nějaké dohody, nebo úplným zastavením odchodu z Evropské unie, což nepovažuje za správné řešení.

Podle mluvčího předsedy Evropské rady Donalda Tuska EU vítá a sdílí ambici britského parlamentu vyhnout se brexitu bez dohody, tedy situaci, kdy by Británie 29. března z Unie odešla bez jakékoli dohody. Unie proto britskou vládu nadále žádá, aby co nejrychleji vnesla jasno do toho, co má nyní v úmyslu. Zároveň ale i nadále sedmadvacítka striktně vylučuje další vyjednávání mezi Británií a Unií o dohodě, už v úterý večer to řekl i francouzský prezident Emmanuel Macron.

Na závěr série hlasování o pozměňovacích návrzích k vládnímu plánu pro další postup ohledně brexitu zákonodárci podpořili požadavek, aby kontroverzní severoirskou pojistku v rozvodové dohodě Británie s Evropskou unií nahradila nespecifikovaná alternativní ujednání v zájmu zachování hladkého provozu na irské hranici.

Návrh, který předložil vlivný předseda skupiny konzervativních poslanců Graham Brady a který byl označován za jeden z klíčových dodatků předložených poslanci, podpořila i premiérka Theresa Mayová a dodala, že o právně závazném textu dohody bude chtít znovu s EU vyjednávat. Unijní vyjednavačka Sabine Weyandová ale již v pondělí prohlásila, že EU je sice alternativním ujednáním otevřená, ale v tuto chvíli podle ní žádná neexistují.

Reklama

Související témata:

Doporučované