Hlavní obsah
Online

Britští poslanci potřetí odmítli dohodu Mayové

Poslanci v pátek již potřetí odmítli návrh dohody, kterou v Bruselu dojednala premiérka Theresa Mayová.Video: Klára Mališová, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Dnes, 29. března, měla Velká Británie původně odejít z Evropské unie. Místo toho předložila vláda premiérky Mayové potřetí návrh „rozvodové smlouvy“ s EU. A poslanci ho potřetí odmítli.

Článek

Poslanci britské Dolní sněmovny i napotřetí odmítli dohodu o odchodu Británie z Evropské unie, kterou vyjednala s Bruselem premiérka Theresa Mayová. Dohodu dnes podpořilo 286 zákonodárců, proti se jich postavilo 344. Podle závěrů posledního summitu EU se musí Londýn do 12. dubna rozhodnout mezi brexitem bez dohody a delším odkladem brexitu, s nímž by se ale pojila účast v květnových volbách do Evropského parlamentu.

Šéfkomentátor Seznamu Jiří Hošek o nejnovějším vývoji ve vyjednáváních o brexitu a pozici Theresy Mayové.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

Dnes se hlasovalo na rozdíl od prvních dvou případů jen o samotné dohodě, nikoli o souběžně dojednané politické deklaraci o budoucích vztazích Británie s Evropskou unií. Oddělením obou dokumentů vláda splnila podmínku předsedy sněmovny Johna Bercowa, který odmítl, aby zákonodárci dvakrát hlasovali o stejném návrhu.

  • Americká obchodní komora je z výsledku znepokojená

    Výsledek dnešního hlasování znepokojuje pracovníky i podniky Americké obchodní komory. Marjorie Chorlinsová, výkonná ředitelka obchodní komory mezi Spojenými státy a Británií to uvedla v oficiální reakci.

    „Naléhavě žádáme poslance, aby okamžitě našli konsenzus, který by se vyhnul jistě katastrofálnímu vývoji pro spotřebitele, pracovníky i podniky,“ uvádí se v prohlášení.

  • Mayová by mohla zkusit předložit dohodu napočtvrté, spekulují média

    Dohoda o brexitu, vyjednaná vládou premiérky Theresy Mayové, ještě nemusí být mrtvá. Britští novináři v reakci na odpolední hlasování avizují, že příští týden by mohl přijít čtvrtý pokus o prosazení dokumentu po skončení procesu, v němž poslanci hledají alternativní plán pro podobu budoucích vztahů s EU.

    Zmiňovány jsou především dvě varianty možného vývoje: rozhodující volba mezi stávající dohodou a alternativou, která vzejde z procesu „hledání většiny“, nebo spojení těchto dvou cest a prosazení dohody s náležitě upravenou politickou deklarací o vztazích EU s Británií po brexitu.

    Podle bruselských zpravodajů britských médií by EU na druhý scénář mohla přistoupit i s odkladem britského odchodu na 22. květen. „Pokud přijde v pondělí přesvědčivý výsledek průzkumných hlasování, například (většinová podpora) celní unie, a pokud premiérka pak požádá EU, aby jej zapracovala do politické deklarace, a ujistí Brusel, že dohoda by určitě dostala podporu parlamentu, pak by EU nejspíš přece jen zachovala datum odchodu 22. května,“ napsala na Twitter Katya Adlerová z BBC.

    O možnosti souboje mezi vládním plánem a poslaneckou alternativou se zase údajně mluví i uvnitř kabinetu. „Vícero vládních zdrojů naznačuje, že koluje nápad o ‚rozhodujícím kole‘. To by znamenalo postavení její (premiérčiny) dohody proti nejsilnějšímu návrhu z procesu průzkumných hlasování,“ napsal zpravodaj deníku The Times Sam Coates. Stejnou informaci přinesla také BBC či Paul Waugh z britské odnože serveru huffingtonpost.com.

    Proces hledání alternativního brexitového plánu začal v Dolní sněmovně ve středu, kdy se poslanci vyjadřovali k osmi návrhům. Žádný nedostal více hlasů než 286, které na třetí pokus zaznamenala vládní „rozvodová“ dohoda. Plán na vytvoření trvalé celní unie s EU po brexitu podpořilo 265 zákonodárců, potvrzení jakékoli varianty v referendu ještě o tři více. Po víkendu by měl proces pokračovat ve snaze najít jediný návrh s největší podporou.

  • Británie musí mít alternativní plán, vzkázal Elysejský palác

    Riziko brexitu bez dohody je nyní naprosto reálné a stále pravděpodobnější je tato varianta i podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.

    „Je zcela nezbytné, aby Spojené království v následujících dnech představilo nějaký alternativní plán. Pokud tak neučiní, pak je podle nás stále pravděpodobnější, že opustí Evropskou unii bez dohody,“ uvedl v oficiálním prohlášení Elysejský palác.

    „Není jasné, zda si Británie plně uvědomuje, že možnost odchodu bez dohody nezmizela. Naopak, jeho pravděpodobnost roste,“ varoval rovněž irský premiér Leo Varadkar. Evropská unie podle něj musí být otevřená tomu, že přistoupí na dlouhý odklad brexitu, pokud Londýn svůj postoj k celému procesu zásadně přehodnotí.

  • Podívejte se, jak vypadala tři kola hlasování o brexitu

    Poprvé poslanci Dolní sněmovny hlasovali o brexitové dohodě v polovině ledna. Tehdy ji podpořilo 202 poslanců a odmítlo 432, a britská vláda tak utrpěla historicky největší porážku v parlamentu. Podruhé se hlasovalo 12. března, kdy dohodu podpořilo jen 242 zákonodárců a proti se jich postavilo 391. Dnes rozdíl v počtu hlasů pro a proti dohodě činil 58.

  • Před parlamentem protestují zastánci bezodkladného brexitu

    Tisíce stoupenců bezodkladného brexitu se dnes shromáždily před londýnským sídlem parlamentu, aby poslancům připomněly, že jejich země měla původně Evropskou unii opustit úderem dnešní půlnoci. Demonstrace, kterou svolalo několik organizací včetně protievropské strany UKIP, má za cíl dokázat, že brexit má mezi lidmi velkou podporu a že politici by neměli pomýšlet na jeho další odklady či odvolání.

    Před parlamentem se již sešli lidé svolaní iniciativou Leave Means Leave, k nimž se později připojí druhý pochod, který začal před dvěma týdny v Sunderlandu.

    „Hlasovala jsem za odchod a myslela jsem, že tu dnes budeme slavit. Když nás ale zradili, myslím, že je ještě důležitější být tady,“ řekla podle listu Daily Mirror jedna z účastnic protestu. Lidé v několikatisícovém davu, kteří dorazili z mnoha míst celé země, transparenty a pokřiky politiky vyzývali, aby respektovali výsledek referenda z června 2016, kdy většina Britů hlasovala pro opuštění Unie.

  • Takhle to vypadá, když se hazarduje s referendem, napsal Pospíšil

    K chaotické situaci v Británii se vyjádřil také europoslanec Jiří Pospíšil na Twitteru.

  • EU je připravena změnit politickou deklaraci, tweetuje koordinátor brexitu Verhofstadt

    Koordinátor europarlamentu pro brexit Guy Verhofstadt se k situaci vyjádřil na Twitteru s tím, že jediný způsob, jak se vyhnout brexitu bez dohody, je to, aby poslanci příští týden jednali a dohodli se na společné cestě napříč stranami. „Pokud tak učiní, jsme připraveni změnit politickou deklaraci,“ napsal Verhofstadt.

  • Ministři se vydali do Downing Street na jednání s premiérkou

    Podle informací jednoho z novinářů serveru Sky News se nyní ministři vydali do Downing Street, kde se setkají s premiérkou Theresou Mayovou a budou jednat o dalším postupu.

  • Lídři evropských zemí varují, pravděpodobnost tvrdého brexitu roste

    Pravděpodobnost, že Británie nakonec opustí Evropskou unii bez dohody, významně vzrostla. V prvních reakcích to uvedli lídři některých unijních zemí. Například nizozemský premiér Mark Rutte řekl, že riziko brexitu bez dohody je nyní naprosto reálné. Stále pravděpodobnější je tato varianta i podle rakouského kancléře Sebastiana Kurze.

    „Jedna z cest ke spořádanému brexitu se nyní uzavřela. To nám nechává otevřenou jen jednu možnost, a to, že Britové před 12. dubnem jasně sdělí, co si přejí,“ řekl novinářům šéf nizozemské vlády.

    „Lituji dalšího odmítnutí dohody o vystoupení. Dále se budeme zasazovat o spořádaný brexit, i když ten je stále méně pravděpodobný,“ uvedl rakouský kancléř Kurz. „Pokud během následujících dvou týdnů Británie nepředloží žádný plán, pak bohužel nastane tvrdý brexit. Na ten jsme nicméně v Rakousku i celé EU dobře připravení,“ stojí dále v jeho prohlášení.

  • Konzervativní poslanci z ERG chtějí, aby Mayová odešla z funkce

    Frakce konzervativních poslanců podporujících brexit European Research Group vydala po třetí porážce Mayové prohlášení. V něm skupina zákonodárců uvádí, že se jedná o „finální porážku pro dohodu Theresy Mayové“.

    „Je konec. A musíme jít dál. Neprošlo to a neprojde. S politováním musím říct, že nastal čas, aby Mayová dodržela svůj slib a udělala místo pro nového lídra, který by přinesl dohodu, kterou schválí parlament,“ uvedl jeden z poslanců Steve Baker.

    „Pro zemi to byla tragická ztráta času a energie. Více už plýtvat nemůžeme,“ uvedl dále poslanec podle Sky News.

  • Pro DUP byla opět rozhodující irská pojistka

    Lídr poslaneckého klubu koaliční strany DUP Nigel Dodds vydal prohlášení. V něm opakuje, proč irští unionisté návrh premiérky Mayové nepodpořili.

    Podle něj strana konzistentně a opakovaně poukázala, že nemůže dohodu podpořit, a to především kvůli tzv. irské pojistce. Ta má zabránit obnovení pevné hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou po brexitu.

    Dodds také píše, že vláda dosáhla dobrého pokroku, bohužel ale nebyl dostatečný.

  • EU: Než se sejde Evropská rada, měla by Británie naznačit další směřování

    „Po dnešní záporné volbě v Dolní sněmovně bude článek 50 odložen do 12. dubna v souladu s rozhodnutím (evropských lídrů) minulý týden. Tusk svolal Evropskou radu na 10. března, aby zvážila další kroky,“ uvedl podle BBC představitel Evropské unie.

    Podle něj EU očekává, že Velká Británie ještě předtím naznačí, jakým směrem se chce ubírat, aby tento přístup mohla Rada zvážit.

    Začátku jednání Evropské rady se má podle očekávání zúčastnit britská premiérka.

  • Mayová: Budeme se snažit o spořádaný brexit. Jeho datum je nyní 12. dubna

    Britská premiérka Theresa Mayová v reakci na odmítnutí brexitové dohody v britském parlamentu prohlásila, že vláda se bude dál snažit o spořádaný odchod z Evropské unie. Důsledky dnešního hlasování jsou podle předsedkyně vlády „vážné“. Británie by nyní měla opustit Evropskou unii 12. dubna, připomněla Mayová.

    Dodala, že země sice může požádat o další odložení brexitu, jakýkoli odklad odchodu Spojeného království z EU bude ale podle ní chtít Unie dostatečně odůvodnit. Vzhledem k tomu, že si parlament nepřeje odchod bez dohody, je tak „téměř jisté“, že země se bude muset zúčastnit květnových voleb do Evropského parlamentu, řekla Mayová.

  • Britská libra zaznamenala po třetím neúspěšném hlasování o brexitové dohodě propad

    Britská libra dnes zamířila dolů poté, co britský parlament i napotřetí odmítl dohodu o odchodu Británie z Evropské unie. Vůči americkému dolaru libra sestoupila až na 1,2977 USD, tedy na nejnižší úroveň od 11. března.

    Později britská měna část ztrát smazala. Kolem 16:30 tak ztrácela pouze 0,2 procenta na 1,1320 USD. Britská premiérka Theresa Mayová v reakci na odmítnutí brexitové dohody v parlamentu prohlásila, že vláda se bude dál snažit o spořádaný odchod z Evropské unie.

    Euro si vůči dolaru kolem 16:30 připisovalo zhruba 0,1 procenta na 1,1230 USD. Jednotná evropská měna těžila ze slabých údajů o vývoji ekonomiky Spojených států. Od začátku měsíce však euro ztrácí více než procento kvůli obavám o ekonomiku eurozóny, napsala agentura Reuters.

    Evropská centrální banka (ECB) tento měsíc snížila odhad letošního růstu ekonomiky eurozóny na 1,1 procenta z dříve předpokládaných 1,7 procenta. Odložila rovněž začátek zvyšování svých úrokových sazeb na příští rok a ohlásila nový program levných dlouhodobých úvěrů pro komerční banky.

  • Donald Tusk svolá Evropskou radu na 10. dubna

    „S ohledem na odmítnutí dohody o odchodu Dolní sněmovnou jsem se rozhodl svolat Evropskou radu na 10. dubna,“ napsal její šéf na Twitteru.

  • Pokud Mayová nedokáže najít alternativní řešení, měla by podle Corbyna odejít

    Lídr opozičních labouristů Jeremy Corbyn se premiérky Mayové v reakci na výsledky hlasování zeptal, zda už konečně přijala fakt, že členové parlamentu její dohodu nepodporují. Podle Corbyna to totiž vypadalo, že se k této otázce chce opět vrátit.

    „Musí existovat nějaké alternativní řešení, a pokud ho premiérka nedokáže najít, měla by odejít,” uvedl Corbyn.

  • Nezávislá skupina volá po referendu

    Lídryně parlamentního hnutí The Independent Group Heidi Allenová ve sněmovně uvedla, že řešením patové situace je druhé referendum.

    Nezávislá skupina, složená z bývalých proevropských labouristů i konzervativců, oznámila úmysl založit politickou stranu Change UK a kandidovat ve volbách do Evropského parlamentu.

  • Mayová: Musíme najít alternativní způsob jednání

    Při jednání o brexitu je potřeba vyjednat alternativní cestu. Podle Mayové bude výsledek zcela jistě znamenat evropské volby v Británii. K odložení data odchodu z EU pak bude Británie potřebovat souhlas všech zbývajících 27 hlav států evropského společenství.

  • Poslanci odmítli vládní návrh rozvodové dohody s EU

    Britská dolní sněmovna parlamentu již potřetí odmítla návrh dohody o odchodu Velké Británie z Evropské unie. Jde tak o další porážku kabinetu premiérky Theresy Mayové. Proti návrhu hlasovalo 344 poslanců, pro bylo jen 286 zákonodárců.

  • Poslanci momentálně hlasují. K předpokládanému oznámení výsledku by mělo dojít v 15:45. Uvedla to BBC

Reklama

Hlavní zprávy