Hlavní obsah
Online

Británie začne očkovat příští týden. Francie a Itálie po Novém roce

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj situace ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Velká Británie ve středu jako první země na světě potvrdila, že využije vakcínu společností Pfizer a BioNTech. Podle BBC by se vakcína mohla začít distribuovat již příští týden. Ministr zdravotnictví Matt Hancock řekl, že je na přijetí očkovací látky připravena zhruba padesátka nemocnic po celé zemi.

- Itálie se chystá zahájit očkování proti covidu-19 v lednu, poskytované bude zdarma a přednost budou mít zdravotníci a senioři. Podle agentury ANSA to řekl italský ministr zdravotnictví Roberto Speranza. Francouzský premiér Jean Castex v rozhovoru se stanicí BFM TV také oznámil, že vláda počítá s očkováním populace na jaře příštího roku. Zároveň chystá regionální plošné testování.

- Celosvětový počet nových případů koronaviru minulý týden poprvé od září poklesl a poukázal na účinnost posledních karanténních opatření v Evropě. Podle šéfa WHO Tedrose Adhanoma Ghebreyesusbyho by však pokles měl být „interpretován s nejvyšší opatrností“.

Zahraniční dění jsme sledovali i včera:

  • Francie hlásí více než 14 000 nově nakažených

    Francie ve středu oznámila 14 064 nových případů nákazy koronavirem za posledních 24 hodin a i nadále zůstává pátou nejhůře zasaženou zemí světa s více než 2 miliony evidovaných pozitivních testů. Za stejný časový úsek ve francouzských nemocnicích zemřelo dalších 313 lidí.

  • Německo prodlouží trvání opatření

    V Německu v současnosti platí částečná uzávěra země. Restaurace, kina, divadla a také volnočasová zařízení jsou zavřené, a to až do ledna. Kancléřka Angela Merkelová dnes oznámila, že se dnes s premiéry jednotlivých spolkových vlád dohodla na pokračování opatření až do 10. ledna. „V zásadě zůstává stav, jaký je nyní,“ oznámila kancléřka.

    Bavorský premiér Markus Söder dnes naznačil, že jeho země by mohla proticovidová opatření zpřísnit. Podle něj bude třeba se v příštích týdnech zamyslet nad tím, zda jsou dosavadní opatření dostačují. „Otázkou je, zda můžeme zemi celou tu dobu udržovat v tomto druhu polospánku, nebo zda někdy nebudeme muset ještě jednou zvážit, zda někde velmi jasně a důsledně nejít hlouběji,“ sdělil.

  • Fed: Ekonomická aktivita v několika regionech kvůli viru zpomalila

    Ekonomická aktivita v několika regionech Spojených států v listopadu kvůli růstu počtu nových případů nemoci covid-19 zpomalila. V dalších je růst pouze mírný. Uvedla to americká centrální banka (Fed) ve své pravidelné situační zprávě o vývoji ekonomiky, v takzvané Béžové knize.

    Celkově všech 12 regionálních distriktů Fedu označilo ekonomickou expanzi za nízkou nebo umírněnou. Ve čtyřech regionech však ekonomická aktivita začala na počátku listopadu zpomalovat, protože zde vzrostl počet případů covidu-19. Ve většině distriktů průzkum ukázal, že optimismus místních podnikatelů se vytrácí a mnoho z nich se obává nové vlny nemoci covid-19 a nových omezení podnikání.

  • Ve Španělsku bude moci zasednout k vánočnímu stolu až 10 lidí

    Španělská vláda a autonomní oblasti se dnes dohodly na některých pravidlech, jež budou platit o vánočních a novoročních svátcích. Ke společnému stolu bude moci zasednout ve Španělsku o Vánocích, na silvestra a Nový rok maximálně deset lidí, píše agentura Reuters. Shoda byla také nalezena na posunutí zákazu nočního vycházení na 1:30 ráno. Od 23. prosince do 6. ledna včetně budou zakázány přesuny mezi jednotlivými autonomními oblastmi. Výjimku budou mít jen cesty za rodinou a kvůli závažným důvodům.

    Během svátků na konci roku bude také povolen provoz hotelů a restaurací, a to za podmínek, které si každá autonomní oblast stanoví sama. Autonomní oblasti si samostatně určí i pravidla pro bohoslužby.

  • WHO: Vakcíny nezabrání krátkodobému zesílení pandemie

    Světová zdravotnická organizace (WHO) nevěří, že v příštích třech až šesti měsících bude dostatečné množství vakcín k tomu, aby zabránily prudkému nárůstu covidových infekcí. Řekl to dnes podle agentury Reuters krizový expert organizace Michael Ryan.

    „Po dobu tří až šesti měsíců nebudeme dostatečně očkovat na to, abychom zabránili prudkému nárůstu případů,“ řekl Ryan a vyzval, aby lidé nadále omezovali setkávání s druhými a dodržovali další opatření, která mají bránit šíření covidu-19.

  • Ukrajina hlásí více než 13 000 nových případů nákazy

    Na Ukrajině poslední data hovoří o 13 141 nově nakažených za den a o 169 úmrtích v souvislosti s koronavirem. Od vypuknutí pandemie se v zemi přibližně se 42 miliony obyvatel infikovalo 758 264 lidí, zemřelo jich dosud 12 717, píše agentura Unian s odvoláním na ukrajinského ministra zdravotnictví Maksyma Stepanova. Uzdravilo se už celkem 369 054 nakažených.

  • Bílý dům plánuje za sílící epidemie nejméně 20 vánočních večírků

    Spojené státy zažívají pravděpodobně nejhorší fázi epidemie covidu-19 a mnozí činitelé na začátku svátečního období vybízejí Američany, aby minimalizovali společenské aktivity. Bílý dům má nicméně před sebou nabitý harmonogram vánočních akcí. Informuje o tom tento týden americký tisk, který píše nejméně o 20 nadcházejících večírcích. Jak velká na nich bude účast, není zcela jasné.

    Podle deníku The Washington Post zástupci Bílého domu uvedli, že prezident Donald Trump a jeho manželka Melania jsou odhodláni navzdory pandemii i letos v sídle hlavy státu uspořádat sváteční sezonu. List hovoří dokonce o 25 večírcích naplánovaných na tento měsíc.

  • V Itálii vzrostl počet nově nakažených, v Turecku počet úmrtí

    Itálie dnes zaznamenala nárůst nových případů nákazy koronavirem, kterých přibylo za poslední den téměř 21 000. Počet úmrtí ale klesl na 684. Lehký vzestup na téměř 32 000 nových případů zaznamenalo i Turecko, kde v souvislosti s nemocí covid-19 zemřelo 193 lidí, nejvíce za jeden den od začátku epidemie. Turecko hlásí rekord úmrtí již desátým dnem za sebou, informuje agentura Reuters s odkazem na údaje ministerstev zdravotnictví obou zemí.

  • V Rusku se nechalo očkovat již více než 100 000 lidí

    Ruský ministr zdravotnictví Michail Muraško dnes uvedl, že vakcínou Sputnik V proti covidu-19 se v zemi nechalo očkovat již více než 100 000 lidí. „Zatímco pokračují klinické zkoušky, začali jsme očkovat obyvatele z vysoce rizikových skupin. K dnešnímu dni je naočkováno více než 100 000 občanů,“ řekl během zvláštního zasedání Valného shromáždění OSN podle agentury TASS.

    Při stejné příležitosti šéf státního Ruského fondu přímých investic označil Sputnik V za nejlacinější ze všech stávajících očkovacích látek, jedna dávka bude stát méně než deset dolarů, což je v přepočtu asi 218 Kč. K naočkování jsou zapotřebí dvě dávky.

  • V Istanbulu omezí návštěvnost rušné pěší zóny, pohlídají ji drony

    V Istanbulu postaví kvůli zhoršující se epidemické situaci bariéry na rušnou pěší zónu Istiklal Caddesi a místní úřady budou pomocí dronů kontrolovat, aby počet lidí na této 1,4 kilometru dlouhé třídě najednou nepřesáhl 7000. Informoval o tom dnes deník Hürriyet. Turecká vláda tento týden dále zpřísnila opatření proti šíření koronaviru, zavedla mimo jiné noční zákaz vycházení a o víkendech omezila vycházení i ve dne.

  • Putin vydal pokyn k rozsáhlému očkování

    Ruský prezident Vladimir Putin dnes podle agentury TASS sdělil, že v zemi už byly vyrobeny přibližně dva miliony očkovacích látek proti koronaviru SARS-CoV-2, což podle něj už v Rusku „umožňuje zahájit, jestli ne masovou, pak rozsáhlou vakcinaci“.

    V této souvislosti také vyzval místopředsedkyni vlády Taťjanu Golikovovou, aby se, „pokud pro to bude vše skutečně připravené“, koncem příštího týdne „k této rozsáhlé vakcinaci přistoupilo“. Má se přitom začít prvními dvěma rizikovými skupinami – lékaři a učiteli.

  • Nákaz a úmrtí v USA po dlouhém svátečním víkendu opět přibývá

    Spojené státy zažívaly od čtvrtečního Dne díkůvzdání pokles denních statistik o vývoji epidemie covidu-19. Analytici však předem upozorňovali, že zpracovávání údajů během prodlouženého svátečního víkendu nebude plnohodnotné a čísla o nákazách a úmrtích tak nebudou příliš spolehlivá. Nyní jsou denní bilance opět na vzestupu a panují obavy z dosažení nových smutných rekordů.

    Univerzita Johnse Hopkinse v úterý zaznamenala 2597 nově nahlášených úmrtí, což je v její databázi druhý nejvyšší přírůstek po rekordu z 15. dubna. Podle listu The New York Times dokonce za den přibylo lehce přes 2600 případů. Oba zdroje registrovaly přes 180 000 nových infekcí, tedy více než za předchozí úterý. I tyto součty je potřeba brát s rezervou, neboť je v nich zřejmě zahrnuto mnoho starších případů, které se v předchozích dnech nedostaly do evidence.

  • EK varovala státy, aby o Vánocích neztratily kontrolu nad covidem

    Země Evropské unie by se v obvykle rušném období Vánoc a konce roku měly vyhnout rychlému rušení restrikcí zpomalujících šíření koronavirové nákazy. Ministrům zdravotnictví členských států to dnes řekla eurokomisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidisová, která představila nezávazná doporučení, jak neohrozit příznivý vývoj nákazy ve většině zemí. Některé státy včetně Česka už začaly část omezení uvolňovat, zatímco další země chtějí k výraznějším krokům přistoupit až po svátcích.

    Země by například měly zvážit zákazy velkých shromáždění nebo omezit maximální počty návštěvníků v domácnostech. V případě, že státy uvolní pravidla pro shromažďování, měly by stanovit jasné podmínky, za nichž budou lidé muset do karantény. Ta by měla trvat nejméně týden, doporučila komise.

  • Interpol varuje před falešnými vakcínami zločineckých sítí

    Organizovaný zločin se bude snažit napojit na distribuci vakcín proti koronaviru SARS-CoV-2, varovala své členské státy mezinárodní policejní organizace Interpol. Široká veřejnost bude podle Interpolu v ohrožení kvůli falešných internetovým stránkám, ale zejména kvůli falešným vakcínám, které by mohly ohrozit zdraví nebo i lidské životy, píše se v dnes vydané tiskové zprávě.

    „Zatímco vlády připravují rozjezd očkování, kriminální organizace plánují infiltraci nebo narušení dodavatelských řetězců,“ uvedl generální tajemník Interpolu Jürgen Stock.

  • Norové budou moci mít o Vánocích na návštěvě deset lidí

    Norové si v období oslav Vánoc a Nového roku budou moci pozvat domů až deset hostů. Tento limit mohou naplnit při dvou různých příležitostech, v ostatní dny by měli mít na návštěvě maximálně pět lidí. Podle agentury Reuters to uvedla norská premiérka Erna Solbergová.

    Předsedkyně norské vlády rovněž vyzvala občany, aby se nadále vyhýbali cestování, ať už po Norsku či do zahraničí. Omezena bude o Vánocích také návštěvnost kostelů, kde by se v jednu chvíli nemělo sejít více než 50 osob.

  • Francie bude pokutovat občany, kteří pojedou lyžovat do zahraničí

    Francie bude provádět náhodné hraniční kontroly a rozdávat pokuty francouzským občanům, kteří se rozhodnou jet lyžovat do zahraničí. Uvedl to premiér Jean Castex.

    „Cílem je zabránit nakažení francouzských občanů. Období vánočních prázdnin představuje riziko a rizika musíme omezit. Zimní sporty jsou příležitostí k nárůstu šíření viru,“ řekl Castex.

    Zatímco Francie, Německo i Itálie lyžařská střediska alespoň do konce roku nechají zavřená, ve Švýcarsku lyžovat možné je. Německá vláda v minulém týdnu vyzvala ostatní alpské země, aby se lyžařská střediska v Evropě uzavřela plošně.

  • Rusko oznámilo dalších 589 úmrtí s covidem-19, dosud nejvíce

    Rusko oznámilo 589 úmrtí za poslední den v souvislosti s koronavirem, to je dosud nejvíce od počátku pandemie. Země hlásí nové denní maximum v počtu zemřelých druhý den po sobě, v úterý registrovala 569 mrtvých. Celkem s nemocí covid-19 v zemi zemřelo 41 053 osob, informuje agentura Reuters.

    Ruský operativní štáb rovněž oznámil 25 345 nově potvrzených infekcí za 24 hodin, což je zhruba o tisícovku méně než v předchozím dni. Celkem se v zemi přibližně se 146 miliony obyvatel prokazatelně infikovalo přes 2,3 milionu osob. Dosud se zotavilo více než 1,8 milionu nakažených.

  • Itálie bude očkovat proti covidu-19 přednostně zdravotníky a seniory

    Itálie se chystá zahájit očkování proti covidu-19 v lednu, poskytované bude zdarma a přednost budou mít zdravotníci a senioři. Podle agentury ANSA to řekl italský ministr zdravotnictví Roberto Speranza, který v parlamentu představil vládní očkovací plán.

    Ve středu má vláda také zveřejnit nová protikoronavirová opatření, která budou platit o Vánocích. Dosavadní omezení totiž platí jen do čtvrtka.

  • Francouzi budou moci cestovat v zemi, lyžařská centra neotevřou

    Ve Francii se od 15. prosince uvolní podmínky pro cestování v zemi, dál ale bude platit noční zákaz vycházení. Premiér Jean Castex ve středečním rozhovoru se stanicí BFM TV také oznámil, že vláda chystá regionální plošné testování a počítá s očkováním populace na jaře příštího roku. Potvrdil též, že stále platí záměr neotvírat před koncem roku francouzská lyžařská střediska.

    Od 15. prosince nebude ve Francii nutné mít u sebe písemné potvrzení při každé cestě mimo domov, uvedl premiér Castex v rozhovoru. Cestování v rámci země bude přes den bez omezení, od 21:00 do sedmé ráno bude ale dál platit noční zákaz vycházení.

  • Británie jako první na světě schválila použití covidové vakcíny

    Británie jako první na světě schválila použití vakcíny proti covidu-19 od americké farmaceutické společnosti Pfizer a německé firmy BioNTech. Dostupná má být od příštího týdne. S odvoláním na britskou vládu o tom informovala agentura Reuters.

    „Vláda dnes přijala doporučení lékové agentury MHRA ke schválení vakcíny proti covidu-19 od Pfizeru a BioNTechu k použití,“ uvedl kabinet.

Reklama

Hlavní zprávy