Hlavní obsah

Britští rapeři podle policie podněcují k násilí, YouTube jim smazal přes 30 videoklipů

Boj londýnské policie s drill music. Video: Reuters

 

Reklama

YouTube smazal více než třicet hudebních klipů. Podle britské policie byly příliš násilné. Britské hlavní město se v poslední době potýká s nárůstem kriminality. Podle policie existuje spojení mezi násilím v ulicích a hudebním žánrem „drill“, který na YouTube nahrávají britští rapeři.

Článek

Londýnská komisařka Cressida Dicková v rozhovoru pro BBC prohlásila, že videa zvyšují míru násilí v ulicích. Londýn se v poslední době potýká s nárůstem kriminality, a to zejména útoků nožem.

Jako příklad Dicková uvedla takzvanou drill music. Tento styl vychází z chicagského hip hopu, jeho texty jsou plné násilí a nihilismu, ve videoklipech na sebe lidé často míří zbraněmi nebo berou drogy. Podle Mikea Westa z londýnské Metropolitní policie spolu pomocí těchto klipů londýnské gangy komunikují a vyhrožují si.

V květnu padl v Británii rozsudek, podle kterého může právě drill za eskalaci násilí mezi dvěma gangy a následnou vraždu producenta Deana Pascala. Devone Pusey a Kai Stewar Pascala ubodali nožem, když se v doprovodu členů konkurenčního gangu snažil dostat do nahrávacího studia, kde Pusey se Stewarem nahrávali jeden ze svých singlů. Oba přitom zmíněný gang ve svých předchozích nahrávkách uráželi.

Většina hudebníků se ale spojení videoklipů na YouTube a násilí v ulicích brání. Podle známého rapera MC Abra Cadabra jsou to škrty ve zdravotnictví, školství a sociálním bydlení, které stojí za nárůstem kriminality, nikoliv hudba.

Reklama

Související témata:

Doporučované