Hlavní obsah

Britští zákonodárci se vrací do lavic. Parlament zasedá poprvé od přerušení

V Poledních zprávách situaci okolo Brexitu okomentoval šéfkomentátor Seznamu Jiří Hošek.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Britský parlament se ve středu po více než dvoutýdenní přestávce v zasedání vrátí do běžného provozu. Nejvyšší soud v úterý označil vládní přerušení schůze za nezákonné a ukončení anuloval. Co přesně budou poslanci projednávat, ale není jasné.

Článek

V reakci na verdikt soudu předseda Dolní sněmovny John Bercow oznámil, že poslance svolá už ve středu ve 12:30 SELČ. Předseda Sněmovny lordů podle agentury Reuters očekává, že tato komora se sejde při nejbližší možné příležitosti.

Před poslance by mohl předstoupit také premiér Boris Johnson, kterého verdikt nejvyššího soudu zastihl na Valném shromáždění OSN v New Yorku. Johnson řekl, že s rozhodnutím silně nesouhlasí, bude jej ale respektovat. Zdůraznil, že verdikt nic nemění na tom, že Británie opustí EU 31. října, tedy za 37 dní.

„Vláda se teď snaží dosáhnout co nejlepší dohody s Evropskou unií. Soudy a parlament tyto snahy hatí,“ prohlásil premiér, který se ve středu dopoledne vrátil do Londýna.

Parlamentní agenda zveřejněná v úterý večer obsahuje kromě zahajovací modlitby jen jediný bod, kterým jsou mimořádné interpelace a vyjádření členů vlády, tedy „budou-li nějaké“. Tradiční interpelace premiéra, které se konají v poledne, se neuskuteční, protože procedurální pravidla vyžadují ohlášení otázek alespoň dva dny předem.

Co bude Johnson dělat dál?

Rozhodnutí nejvyššího soudu označují britská média v prvních reakcích za další velkou porážku britského premiéra. Těch v posledních měsících bylo hned několik, včetně ztráty parlamentní většiny, prohry ve všech parlamentních hlasováních a prohry u skotského civilního i britského nejvyššího soudu.

„Zcela ztratil kontrolu," komentoval Johnsonovu pozici jeden z jeho kolegů pro BBC.

Britská vláda bude v dnešních pozdějších hodinách čelit kritice ze všech stran Poslanecké sněmovny. Parlament a opozice si podle Laury Kuenssbergové z BBC budou moci vládu držet takřka jako politické rukojmí.

Johnson však má stále pocit, že nic špatného neudělal. „Zjevně je to verdikt, který budeme respektovat," řekl Johnson a dodal: „Nemyslím si, že je správný, budeme ale pokračovat a parlament se samozřejmě zase sejde.“

Opozice: Johnson by měl rezignovat

Opoziční strany Johnsona vyzvaly, aby vzhledem k porážce u soudu odstoupil. „Nejvyšší soudní instance v této zemi shledala, že (premiér) Boris Johnson porušil zákon. (…) Tento nezvolený předseda vlády by měl nyní rezignovat," řekl lídr labouristů Jeremy Corbyn v projevu na stranickém sjezdu v Brightonu.

Corbyn v pořadu BBC Today Johnsona také vyzval, aby se za nezákonné pozastavení parlamentu omluvil královně i celé zemi. Lídr labouristů řekl, že předseda vlády zneužil své pravomoci a to je podle něj velmi závažná záležitost.

„Tuto krizi mohou urovnat jedině parlamentní volby," pokračoval šéf opozice. Hlasování by se podle něj mělo konat, „jakmile bude vládní hrozba katastrofálního brexitu bez dohody smetena ze stolu".

Nejmenovaný pracovník premiérovy kanceláře médiím sdělil, že premiér výzvy opozice nevyslyší. Ještě dnes prý Johnson situaci projedná s kolegy z vlády.

„Kopl mě do hlavy kůň,“ řekl Farageovi vtipálek

Do povědomí v posledních dnech vstoupil i předseda Brexit Party Nigel Farage, který se v rozhlasovém pořadu rádia LBC stal obětí žertovného telefonátu.

Jeden z volajících Farageovi řekl: „Musím říct, že jsem vám nesmírně vděčný za vše, co jste za poslední roky v britské politice udělal. Býval jsem podporovatel varianty setrvání v EU, věřil jsem v evropský projekt. Věřil jsem, že zůstat v Evropské unii je pro nás nejlepší. Pak se stalo něco monumentálního a úplně se změnil můj pohled na celou situaci.“

Na Farageův dotaz, co dotyčnému změnilo názor, volající odvětil: „Kopl mě do hlavy kůň.“

Britská média: Porážka premiéra i pohoršení nad rozhodnutím soudu

Podle některých britských médií je verdikt nejvyššího soudu další velkou porážkou premiéra Borise Johnsona. Listy zdůrazňují chaos v kabinetu a píší o ponížení ministerského předsedy. Britská média podporující vládní konzervativce se nad úterním rozhodnutím nejvyššího soudu pohoršují.

Bulvární deník Daily Mirror na titulní straně zveřejnil seznam premiérů, kteří setrvali v úřadě nejkratší dobu, od George Canninga (119 dní v roce 1827) po Borise Johnsona (63 dní…zatím). „Premiére, čeká na tebe zvláštní místo v dějinách," vzkázal Johnsonovi list.

„Nezákonné? A co je zákonného na tom upírat brexit 17,4 milionu lidí?" ptají se naopak bulvární noviny Daily Express s odkazem na počet obyvatel Británie, kteří v referendu o EU v červnu 2016 pro brexit hlasovali. Rozhodnutí nejvyššího soudu označil list za zdrcující.

Historický verdikt, píše Le Figaro

Server americké televize CNN se ptá, jak dlouho ještě Johnson může lpět na moci, a úterý označuje za „nejhorší den Johnsonovy politické kariéry". Od konce července, kdy se ujal úřadu, premiér podle CNN nezažil týden, aby neutrpěl výraznou politickou porážku.

Otázkou podle CNN nyní je, zda Johnson nebo jeho hlavní politický rival, šéf opozičních labouristů Jeremy Corbyn, budou mít odvahu podniknout krok, který by v konečném důsledku vedl k předčasným volbám.

Deník Le Figaro soudí, že rozsudek britského soudu bude mít dvojí účinek: krátkodobý, neboť ovlivní brexitový kalendář, a dlouhodobý týkající se politického života ve Spojeném království. „Tento verdikt je historický,“ napsal Le Figaro ve své analýze tučným písmem.

Soud poslancům rozvázal ruce

Včerejší verdikt nejvyššího soudu nemá přímý vliv na chystaný odchod Británie z Evropské unie. Poslanci nicméně nyní budou moci do brexitové strategie premiéra Johnsona opět zasahovat.

Předsedkyně nejvyššího soudu Brenda Haleová dodala, že není jasné, zda musí nějaké kroky učinit také premiér. Pokud se ukáže, že ano, je soud podle ní potěšen tím, že úřad předsedy vlády už dříve slíbil, že se bude rozhodnutím soudu řídit.

Reklama

Doporučované