Hlavní obsah

Brňané budou nyní kromě parkovacích oprávnění potřebovat i povolení k vjezdu do centra

Foto: Natálie Kuzmová, Seznam Zprávy

Návštěvník kontaktního centra Petr Václavek se obává, že v centru je nedostatek parkovacích míst pro lidi, kteří zde bydlí. „Když se zavřelo Dominikánské náměstí a další místa v okolí, tak ubylo okolo tří set parkovacích míst. Už teď byl problém s parkováním. Nevím, jak to bude fungovat dál,“ řekl Václavek.

Reklama

Lidé v Brně doufají ve zlepšení dopravní situace v centru města. Vedení města otevřelo nové kontaktní místo, kde mohou Brňané získat rezidentní či abonentní parkovací oprávnění. Povolení potřebují i na vjezd do ulic v centru.

Článek

Lidé v Brně doufají ve zlepšení dopravní situace v centru města. V pondělí vedení města otevřelo nové kontaktní místo, kde mohou Brňané získat rezidentní či abonentní parkovací oprávnění. Povolení potřebují i na vjezd do ulic v centru.

Brňané, kteří bydlí v historickém centru města, si mohou nyní vyřizovat oprávnění na parkování na novém kontaktním místě. S sebou potřebují občanský průkaz a technický průkaz auta. Případně dokumenty, že mají firmu, která sídlí v centru. Povolení však potřebují, i když parkují třeba v soukromém dvoře. Potřebovat budou povolení i na vjezd do ulic v centru Brna. To je ale bezplatné. Nové kontaktním místo je na ulici Zvonařka 5. Lze také podávat žádosti elektronicky pomocí datové schránky nebo elektronického podpisu.

Vedení města připravuje nový systém parkování. Ten začne v historickém centru platit od 1. září. Od listopadu se systém rozšíří i do dalších tří oblastí městské části Brno-střed. Nyní se pracuje na instalaci svislého i vodorovného značení, tak přípravě softwaru, který má zajistit provoz. „Ještě musíme doladit auta, která budou hlídat, zda lidé parkují v daných zónách oprávněně,“ popsal náměstek primátora pro oblast dopravy Richard Mrázek. Na autě budou kamery a bude v něm software, který bude určovat, kudy a jak často má projíždět. V ulicích bude kontrolovat registrační značky. Na Městské policii Brno pak budou vyhodnocovat, jestli nedošlo k přestupku. Mrázek doufá, že z počátku budou strážníci shovívavější. Vše je však v jejich pravomoci. Bude také záležet na domluvě primátora s ředitele městské policie.

Systém, který město připravuje, bude rozlišovat tři druhy řidičů. Jedním z nich jsou residenti. Ti musejí mít v historickém centru trvalé bydliště nebo být vlastníkem budovy. Pokud člověk bydlí v nájmu bez trvalého bydliště, parkovací oprávnění nezíská. Roční parkování bude zájemce stát šest set korun za první auto. Druhé auto už je vyjde na patnáct tisíc korun. Třetí a každé další parkovací oprávnění bude stát třicet tisíc ročně.

Návštěvníci pak musí být zaregistrovaní v systému. Každý rezident má ročně nárok poskytnou svým návštěvám zdarma sto hodin parkování. Případně si dokoupit dalších padesát. Dále mohou návštěvníci parkovat v místech se značkou označenou oranžovým pruhem nebo v parkovacích domech. Další skupinou řidičů jsou abonenti. To jsou podnikatelé s provozovnou v centru města. Ti zaplatí za první auto šest tisíc a za každé další dvacet tisíc ročně. „Chceme zkontaktovat také dodavatelské firmy, jako je třeba pošta, aby se do systému zaregistrovali a byl jim povolen vjezd,“ uvedl Mrázek.

První den přišlo na nové pracoviště vyřídit povolení okolo padesáti lidí. „Očekával jsem, že přijde více lidí, ale myslím si, že na první den je to dobré, aby se nám pracoviště rozběhlo,“ okomentoval vedoucí Odboru dopravy Pavel Pospíšek. Úřední hodiny se snažilo vedení města uzpůsobit tak, aby vyhovovaly i pracujícím lidem. V některé dny je otevřeno již od sedmi hodin a v jiné se zavírá až o půl šesté. Do centra chodí i řada lidi s dotazy na pracovníky centra. „Nejčastější jsou dotazy na vjezd do centra,“ dodal Pospíšek.

Návštěvník kontaktního centra Petr Václavek se obává, že v centru je nedostatek parkovacích míst pro lidi, kteří zde bydlí. „Když se zavřelo Dominikánské náměstí a další místa v okolí, tak ubylo okolo tří set parkovacích míst. Už teď byl problém s parkováním. Nevím, jak to bude fungovat dál,“ řekl Václavek.

Reklama

Doporučované