Hlavní obsah

Brňané čekají padesátimetrové fronty na ruské kolo. To přitom pořád nemá povolení památkářů

Kolo vysoké 33 metrů je pro obyvatele Brna ohromnou atrakcí.Video: Filip Kříž

 

Reklama

Brňané vzali útokem vyhlídkové kolo, které je součástí vánočních trhů. Pětiminutová prohlídka města z ptačí perspektivy stojí stokorunu. Provozovateli se atrakce vyplatí po několika hodinách rušného provozu. Radnice přitom ještě nemá povolení památkářů a otazníky vzbuzuje i bezpečnost.

Článek

Za pronájem prostoru, na němž kolo stojí, město dostane asi 220 tisíc korun. Bude tam, podobně jako vánoční stánky, měsíc. Právě stánkaři přitom museli mnohdy sáhnout hlouběji do kapsy. Nejdražší stánky na náměstí Svobody, ve kterých se prodávají jídlo a nápoje, vyjdou i na víc než čtvrt milionu.

„Cena vzešla z výběrového řízení. Atrakce je tu poprvé, příště se můžeme i podle zájmu zařídit,“ řekla mluvčí části Brno-střed Kateřina Dobešová. Kolo s gondolami pojme najednou až 144 lidí, lístek stojí stokorunu. Při desetiminutové jízdě a polovičním zaplnění se tak cena za pronájem vrátí za necelý den. „Je to adekvátní, pojí se s tím spousta dalších výdajů,“ uvedl majitel společnosti ConFolding group Jiří Husek, které kolo patří.

Ohlasy od lidí jsou po několika dnech provozu pozitivní. „Nevěděli jsme, jak se k tomu lidé postaví, nikde v Česku to zatím nebylo,“ řekl Husek. Podle Dobešové měli Brňané o podobnou záležitost zájem. „Ptali se nás na to, dřív tu byly menší atrakce,“ dodala. O víkendu se přišly podívat stovky zvědavců. „Tvořily se až padesátimetrové fronty,“ odhadl Husek.

Gondoly přitom nejsou nijak zvlášť zabezpečené. Za jízdy se dají lehce otevřít dveře a vypadnout. „Není tam žádné zvýšené riziko, stejná kola stojí v západní Evropě i v Americe,“ vysvětlil Husek. Problému si nevšimla ani Česká obchodní inspekce. „Zahájili jsme běžnou prohlídku. Pokud bychom zjistili pochybení, provoz bychom zakázali,“ řekl vedoucí odboru kontroly brněnské inspekce Aleš Havíř.

Při samotném chodu zařízení kontroluje jenom provozovatel. „Každý den kolo před spuštěním kontrolujeme, i když technická závada se nedá vyloučit nikdy,“ řekl Husek. Podle inspekce není reálné všechny podobné akce kontrolovat. „Zkontrolujeme, že splňuje normy a má v pořádku certifikáty. Jednotlivé díly do detailů nezkoumáme,“ přiblížil Havíř. Jednou za rok také musí kolo zrevidovat odborník. „Pokud by provozovatel povinnosti porušil a došlo by ke zranění, případ by řešila policie,“ dodal.

Ruskému kolu navíc stále chybí povolení památkářů. „Původní žádost neobsahovala ani nákres, vrátili jsme ji zpátky na doplnění,“ vysvětlil šéf odboru památkové péče brněnského magistrátu Martin Zedníček. „Zákon nejspíš porušen nebyl, stačí podat žádost. Pokud bychom ji ale zamítli, muselo by být kolo odstraněno a hrozily by sankce,“ upřesnil. Podle Dobešové se čekalo na konec výběrového řízení. „S odborem komunikujeme, všechny doklady jsme poslali,“ dodala.

Atrakce vysoká 33 metrů stojí na Moravském náměstí od minulého pátku. Jako součást vánočních trhů má skončit den před Vánoci, radnice ale nevylučuje její prodloužení do začátku ledna. „Nečekáme, že by tu mělo stát napořád. Je to všechno otázka jednání,“ řekla Dobešová. Podobná kola brněnské společnosti se tyčí třeba nad francouzským Cannes nebo anglickým Bournemouthem.

Reklama

Související témata:

Doporučované