Hlavní obsah

Brňané si od pondělí mohou zdarma půjčit nákladní kolo

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

V Brně funguje od pondělí půjčovna nákladních kol pro převoz dětí či velkého nákladu. Finančně ji podporuje německý program EUKI, jehož cílem je snižovat emise oxidu uhličitého.

Článek

V provozu bude do 16. července. Půjčení je pro zájemce zdarma. Za první den se do systému zaregistrovalo zhruba 20 lidí a kolo si jich zarezervovalo 15, řekl ČTK koordinátor projektu Michal Šindelář.

K dispozici je několik typů kol od tříkolky s lavičkou pro děti přes nákladní vozík až po jednostopé kolo s ložnou plochou. Všechna kola mají pomocný elektromotor. „Ačkoliv se to nezdá, nabízíme řešení na převoz až 225 kilogramů nákladu najednou, a není třeba se bát velké námahy, protože s převozem pomohou asistenční elektromotory,“ uvedl správce půjčovny Erik Nálepka.

Půjčovna je na Špitálce. Provozuje ji Nadace Partnerství ve spolupráci s Cargobikes Czechoslovakia. „Kolo si může půjčit kdokoliv, ať už jednotlivec nebo firma. Zápůjčka může být na pár hodin nebo několik dnů. Stačí se registrovat na webu kargopujcovnabrno.cz a začít s rezervací kola,“ uvedl Šindelář. Po rezervaci si uživatel vyzvedne kolo na Špitálce. Dostane rovněž krátké školení a zaplatí kauci 2000 korun.

Půjčovna v Brně funguje díky finanční podpoře z německého programu EUKI. Šindelář doplnil, že v Německu podobných půjčoven fungují desítky a lidé využívají nákladní kola namísto motorových vozidel, která produkují emise oxidu uhličitého. Cílem je ověřit, jak stejný koncept bude fungovat v Brně.

Reklama

Související témata:

Doporučované