Hlavní obsah

Brněnská filharmonie začala v nové edici vydávat vlastní nahrávky

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Brněnská filharmonie začala v nové edici vydávat vlastní nahrávky. Ode dneška je v prodeji první CD s oratoriem Antonína Rejchy Lenora.

Článek

Příští týden vyjde album s Maličkostmi a ranou Symfonií č. 1 Antonína Dvořáka v nové úpravě. Filharmonie plánuje v nahrávání a vydávání na vlastním labelu pokračovat i v budoucnosti.

Obě alba nahrál orchestr se svým šéfdirigentem Dennisem Russellem Daviesem letos v Besedním domě. „Považuji to za významný počin, protože skladby Antonína Rejchy i Antonína Dvořáka, které hrajeme, jsou obecně téměř neznámé, dokonce i mezi hudebníky v Česku,“ uvedl Davies.

Temné oratorium Lenora autor za svého života neslyšel, snahy o jeho uvedení provázela řada nešťastných okolností a náhod. Nejprve přišel zákaz vídeňské cenzury, který neprolomila ani přímluva Rejchova přítele Ludwiga van Beethovena. Když už se schylovalo k premiéře v Lipsku, obsadila město napoleonská vojska. Dramaturg Filharmonie Brno Vítězslav Mikeš věří, že znovuobjevená Lenora má před sebou velkou budoucnost na světových pódiích.

Obě nahrávky zpracoval jako mistr zvuku Jaroslav Zouhar, jinak též trombonista Filharmonie Brno. „Lenoru jsme natáčeli při generálce a také na živých koncertech. Výsledek je tedy mixem čtyř různých nahrávek. K tomu jsme ještě dotáčeli některé sólové pasáže, ale to už v prázdném sále, takže bylo potřeba pečlivě vybalancovat dozvuk a další drobnosti, aby zpěv zněl jako před zaplněným sálem,“ uvedl Zouhar.

Dvořákovy skladby nabízí orchestr v podobě, jak je posluchači neznají. Maličkosti pro dvoje housle, violoncello a harmonium totiž Davies rozepsal do orchestrální podoby. Zasáhl také do Dvořákovy Symfonie č. 1 přezdívané Zlonické zvony. Dvořák symfonii nikdy naživo neslyšel, premiéru měla až dlouho po jeho smrti.

Obaly obou alb nové řady zdobí fotografie brněnského umělce Vojtěcha V. Slámy, které spojuje motiv vody. CD jsou k dostání ve filharmonickém předprodeji v Besední ulici, od poloviny ledna také v novém e-shopu na webu filharmonie a následně v prodejní síti Supraphonu a také ke stažení jako MP3.

Reklama

Související témata:

Doporučované