Hlavní obsah

Brněnská kultura bez jednorázových plastů, neexistující poušť a zvířecí sorbety

Den očima Jiřího Burýška.Video: Jiří Burýšek

 

Reklama

Výběr nejzajímavějších událostí pátku 28. června sestavil Jiří Burýšek.

Článek

Chystáte se v Brně pořádat kulturní akci a rádi byste od města dostali nějaký ten příspěvek? Pak ji budete muset uspořádat tak, abyste se vyhnuli používání nádobí z jednorázových plastů. Město hodlá rozdělit na dotacích 40 milionů korun mezi ty kulturní akce, které se jejich používání vyhnou.

Twitter bude označovat příspěvky politiků, které porušují jeho zásady. Příspěvky společnost sice nebude mazat, ale kromě jejich označení jim bude i snižovat dosah. Nebudou se například objevovat na zdi nastavené na vybrané tweety. Dle svého vyjádření tím chce Twitter vytvořit rovnováhu mezi svobodou a odpovědností. Týkat se to má jen ověřených účtů politiků a vládních úředníků, jejichž počet sledujících přesahuje sto tisíc.

Po internetu se šíří video s tvrzením, že v poušti Allen Alkhai v Saúdské Arábii se písek hýbe jako voda. Ve skutečnosti video neukazuje žádnou poušť, není ani ze Saúdské Arábie a dokonce není ani z letošního roku. Na videu je totiž jezero Nahuel Huapi v Argentině, které v roce 2011 zaplavil popel sopky Puyehue. Díky tomu budí dojem, že jde o písek, který se hýbe jako voda.

Španělští hasiči bojují s nejhorším požárem za posledních 20 let. Blízko města Tarragona vzplál kvůli špatnému zacházení s hromadou hnoje. Podle amerického úřadu National Park Service může samovznícení v extrémních letních teplotách nastat u hořlavých materiálů, jako jsou právě hromady sena nebo hnojiva.

Vlna vedra zasáhla i pražskou zoo. Ošetřovatelé zde dávají zvířatům na ochlazení speciální sorbet, píše světoznámá agentura AP. Například gorily dostávají ledový dezert s různými druhy ovoce i zeleniny. Pokud ale zvířatům takové ochlazení závidíte, pak vás možná zchladí samotná představa ledového dezertu pro medvědy, jehož hlavní ingrediencí jsou ryby.

Reklama

Doporučované