Hlavní obsah

Brněnská metropolitní oblast získala z EU přes pět miliard

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Brněnská metropolitní oblast získala přes pět miliard korun z dotací Evropské unie v končícím programovém období. Podpora připadla na více než 120 projektů.

Článek

Do oblasti spadá Brno a jeho okolí. Za šest let vznikly cyklostezky, přestupní terminály nebo místa v mateřských školách. V tiskové zprávě to dnes uvedl primátorčin náměstek Tomáš Koláčný (Piráti). Nyní Brněnská metropolitní oblast vstupuje do druhého programového období.

Podle Brna bylo končící období pro celou oblast důležité, protože se poprvé použil nástroj integrovaných územních investic. „Díky metropolitní spolupráci vznikají v Brněnské metropolitní oblasti zajímavé a potřebné projekty. Příkladem jsou sítě cyklostezek na Šlapanicku, přestupní terminály v Brně a zázemí či podpora odborných učeben ve školství. Mám velkou radost, že i v nadcházejících letech můžeme na spolupráci města Brna a okolních obcí navázat a zrealizovat tak další důležité projekty,“ řekl Koláčný.

Vzniklo přes 30 kilometrů cyklostezek, tři přestupní terminály včetně modernizace Zvonařky v Brně, více než čtyři kilometry nových tramvajových a trolejbusových tratí, ale i odborné učebny základních a středních škol a přes 10.500 míst ve školkách.

Řídicí výbor oblasti se zabýval novými projekty, na které by mohla Evropská unie přispět dotacemi kolem 150 milionů. Je to například dětský hospic v Brně nazvaný Dům pro Julii, parkovací dům Skořepka nebo lávka pro pěší a cyklisty přes řeku v Bílovicích nad Svitavou.

Reklama

Doporučované