Hlavní obsah

Kyberútok omezí nemocnici v Brně na několik dní, část operací se odkládá

Vyjádření ředitele nemocnice Jaroslava Štěrby.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Fakultní nemocnice Brno je cílem kybernetického útoku, v budově nejdou počítače. Podle ředitele nemocnice Jaroslava Štěrby je potřeba počítat s omezením až několik dní.

Článek

Situací se přímo na místě zabývá Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. Problémy má kromě samotné Fakultní nemocnice také Dětská nemocnice a porodnice na Obilním trhu, které pod ni spadají.

„Základní provoz nemocnice je zachován. Jsme nuceni zrušit desítky plánovaných výkonů,“ uvedl ředitel nemocnice Jaroslav Štěrba. Akutní operace nemocnice provádí dál. Například pacienty s mozkovou mrtvicí ale odklání do Nemocnice sv. Anny.

Péči o pacienty se podle Štěrby daří zachovat, není ale možný přístup do databází. „Budeme vypisovat recepty rukou, nekteří z nás si ještě pamatují psací stroje,“ popsal ředitel, jak bude teď personál fungovat. V brzké době by se mělo přejít na paralelně budovanou datovou síť.

K útoku došlo kolem druhé hodiny ráno. V tuto chvíli specialisté z NÚKIB zjišťují rozsah škod. Podle Štěrby nemocnice pravděpodobně přišla o část dat z radiologických vyšetření.

„Je pravděpodobné, že většina pacientských dat bude zachráněna. Zdá se, že bude možno identifikovat původce i typ viru,“ dodal Štěrba. Nemocnice mimo jiné testuje pacienty na koronavirus, testování bude podle Štěrby pokračovat, pravděpodobně se i podaří zvýšit kapacitu.

Ostatní nemocnice se připravují na větší nápor

Primátorka Brna Markéta Vaňková ČTK řekla, že se obě městské nemocnice, a to Úrazová nemocnice a Nemocnice Milosrdných bratří, připravují na přijetí pacientů z fakultní nemocnice, pokud bude jejich převoz potřeba.

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně do odvolání odložila všechny plánované operace, včetně těch, které se měly konat v pátek. Reaguje tak na kyberútok, kterému čelí druhá z brněnských fakultních nemocnic v Bohunicích. Svatoanenská nemocnice patrně bude muset převzít některé pacienty z Bohunic.

„Posílili jsme, taktéž do odvolání, výrazně služby na vybraných odděleních a klinikách,“ uvedla mluvčí Fakultní nemocnice u svaté Anny Dana Lipovská. Je podle ní nutné přizpůsobit režim situaci, stejně postupují i ostatní nemocnice v Brně a okolí.

Mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová uvedla, že záchranáři o útoku na nemocnici vědí. „Dotklo se nás to tak, že vozíme pacienty do jiných nemocnic,“ řekla Bothová. Na místě je podle Deníku N také Národní centrála proti organizovanému zločinu.

Reklama

Doporučované