Hlavní obsah

Brněnská očista naruby? V ANO zůstávají lidé, kterých se chtěl Vokřál zbavit

Petr Vokřál naznačil, že bude pokračovat v komunální politice.

Reklama

Bývalý brněnský primátor Petr Vokřál v městském zastupitelstvu založil klub nezávislých. Zvažuje pokračování v komunální politice i po volbách v roce 2022.

Článek

Ač Petr Vokřál v červnu ohlásil konec v politice, nyní uvažuje, že v ní bude pokračovat i pro komunální volby v roce 2022. Bývalý místopředseda hnutí ANO a někdejší brněnský primátor to potvrdil v rozhovoru pro Seznam Zprávy. „Dal jsem si odmlku, abych si získal nad všemi těmi událostmi nadhled. Komunální politika je to, co mě baví. Nechce se mi z klubu odcházet a nechat to úplně být,“ řekl.

Bývalý brněnský primátor v červnu opustil ANO kvůli korupční kauze Stoka a konfliktům uvnitř krajské i brněnské buňky. Kritizoval údajné velrybaření členů i napojení některých kolegů na korupční skandál, týkající se zakázek na Brně-střed.

Vokřál v městském zastupitelstvu nově vede klub nezávislých zastupitelů. Jeho dvanáct členů opustilo klub ANO. Hnutí jako vítěz komunálních voleb z roku 2018 původně disponovalo 18 mandáty. Také jejich nositelé ale v červnu ztratili členství v ANO poté, co Babiš v návaznosti na Stoku zrušil brněnskou buňku hnutí.

Zda Vokřál pro případné nové uskupení využije nový 12hlavý klub nestraníků, nebo úplně novou platformu, nechtěl předjímat. „V červenci bych vám řekl, že jsem v politickém důchodu, ale člověk nemá říkat nikdy. Vznik poměrně kompaktního a mezilidsky důvěryhodného klubu mě trochu nakopl. Co bude dál, se uvidí,“ doplnil Vokřál.

Šance na dobrý restart

Politolog z Masarykovy univerzity Michal Pink podobný scénář avizoval už v létě. „Část bývalého klubu se může začít jmenovat třeba My všichni pro lepší Brno. Mohou prosazovat své priority a třeba vznikne zárodečná buňka nějaké nové kandidátní listiny,“ uvedl v nadsázce.

Podle něj má Vokřál dobrou šanci na politický restart. „Stojí za ním část kolegů a má dobré výchozí postavení, takže je tam možnost,“ sdělil politolog.

Vokřála k návratu vyzývají i bývalí spojenci z jiných uskupení. „Z mého pohledu Vokřál Brnu v mnoha aspektech chybí. Město táhl a posouval vpřed. Zastavily se projekty jako koncertní hala, kreativní centrum nebo multifunkční hala. Současná koalice je taková udržovací - a to říkám eufemismus,“ kritizoval vedení města Matěj Hollan.

Zakladatel Žít Brno a někdejší Vokřálův náměstek přitom také uvažuje o návratu do politiky. Chce se angažovat v oblasti kultury, pokud o něj bude zájem. „Ale o nějakém lídrování nemůže být řeč,“ řekl pro Seznam Zprávy.

Bývalý místopředseda TOP 09 a starosta Židlochovic na Brněnsku Jan Vitula jde v úvahách ještě dál. „Jediným politickým problémem primátora Petra Vokřála bylo členství v hnutí ANO. Pokud bude mít zájem, brněnskou politiku může obohatit,“ řekl.

TOP 09, Žít Brno, Zelené či Starosty a nezávislé v úvahách k příštím komunálním volbám spojuje kolaps v těch předchozích v roce 2018. Každá ze stran jen těsně nedosáhla na pětiprocentní hranici pro vstup do zastupitelstva. Přes patnáct procent liberálních hlasů tak přišlo vniveč. „Mezilidsky si s nimi nějakou spolupráci představit umím, ale takové úvahy jsou zatím daleko. A bylo by to nefér i vůči klubu, který právě vznikl,“ řekl Vokřál.

Že může být cesta koalic úspěšná, ukázaly i říjnové krajské volby. Na jižní Moravě se do zastupitelstva dostalo uskupení složené z TOP 09, Strany zelených, Idealistů, Moravského zemského hnutí, Liberálně ekologické strany a Žít Brno. Získali přes šest procent hlasů. „V Brně jsme měli skoro deset procent, což je velký příslib. Pro podobnou cestu se ale musí rozhodnout brněnští kolegové,“ potvrdil Vitula, který je starosta v Židlochovicích.

V mlze zůstává restart brněnské buňky ANO. Ani po čtyřech měsících od radikálního řezu, jímž Babiš a spolustraníci připravili o členství přes dvě stovky brněnských kolegů, není jasné, kdy a jak se buňka obnoví.

Šéf krajské organizace Lubomír Wenzl předpokládá termín do konce roku. „Situace není dobrá. Nenahrává nám ani fakt, že se kvůli koronaviru nemůžeme osobně scházet,“ popsal pro Seznam Zprávy.

Podle něj si podala přihlášku do brněnské buňky ANO více než stovka bývalých členů. „Plus necelých dvacet nováčků,“ dodal Wenzl.

Když premiér Andrej Babiš a lídr ANO v červnu zrušil brněnskou buňku, chtěl tak definitivně utnout propojení některých členů s korupční kauzou Stoka. „Neobětoval jsem deset let mého života, aby mi to ve finále někdo kazil. Nesmí tu být lidé, kteří občas mají nějaký problém a potom to má na nás negativní vliv,“ vyzval šéf k očistě.

Že se pozice ANO v Brně výrazně změnila, je patrné i při pohledu do městského zastupitelstva. V klubu ANO zůstalo jen šest politiků, třeba bývalý šéf brněnské buňky ANO Pavel Dvořák, místostarostka brněnských Černovic Šárka Korkešová nebo syn dvojky hnutí Jaroslava Faltýnka Jiří. Tedy ti, jež Vokřálovo křídlo na jaře nařklo z velrybaření členů, propojení se Stokou i napojení na tajemné síly mimo hnutí, které je chtějí ovládnout. „Pokud ANO v Brně budou reprezentovat lidé jako Korkešová, Dvořák, Faltýnek, tak hodně štěstí,“ vyjádřil se Vokřál pro Seznam Zprávy.

Wenzl zatím neřekl, jak bude krajské vedení na rozkol klubu v brněnském zastupitelstvu reagovat. „Musíme to všechno prodiskutovat na krajské úrovni, prostřednictvím nějaké videokonference,“ řekl pouze.

Nechtěl ani komentovat, zda by měli Korkešová nebo Faltýnek se hnutím zůstat ve spojení. „Nebudu říkat, jestli ten, nebo onen. Názor nejdřív řeknu kolegům v předsednictvu,“ dodal.

V Brně nyní vládne koalice ODS, ČSSD, lidovců a Pirátů. ANO sice před dvěma lety se 23 procenty hlasů ovládlo volby ve městě, ostatní jej ale obešli. Babiš to tehdy označil za megapodraz. „Z koalice mám rozpačitý pocit. Hlavním tématem ODS bylo zrušení modrých zón. Naopak se pokračuje v tom, co jsme rozpracovali. Město koupilo Technologický park, aby teď jednalo o jeho prodeji. Mám takový chaotický pocit, že se tady hraje jen o projekty krátkého trvání,“ nechal se slyšet Vokřál.

Nečitelný však pro voliče zůstává i nový klub nestraníků. Někteří Vokřálovi kolegové totiž usilují o návrat do ANO. Vyčkávají, kdo brněnsku buňku povede. Zda budou po restartu ve hnutí hájit přání krajského vedení, nebo Vokřála, je nejasné. „Věřím, že jsme ve 12členném klubu schopní takto volební období dokončit. Mezi námi by problém neměl nastat. Šestice zbylých lidí je skupinka, se kterou by náš klub nechtěl mít mnoho společného,“ dodal Vokřál.

Reklama

Doporučované