Hlavní obsah

Brněnská Pirátka má nahradit Hollana. Ještě před podpisem koalice ale uvažuje, že se postu radní vzdá

V čele Brna mají stanout dvě Markéty – Vaňková a Gregorová. První z nich bude primátorka, druhá má být radní pro kulturu.Video: Jan Kozel, Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

 

Reklama

Piráti v Brně si v pátek večer odhlasovali koalici s ODS, socialisty a lidovci. Navrhovaná radní pro kulturu Markéta Gregorová zvažuje, že se postu hned na začátku vzdá. Chce mít jasno příští týden.

Článek

Brno bude mít po dvaceti letech v čele primátorku. Jestli Markétu Vaňkovou z ODS, která v posledních týdnech musela vysvětlovat advokátní minulost i vymáhání pohledávek pro ostravský dopravní podnik, v radě města doplní i další žena a jmenovkyně Markéta Gregorová z České pirátské strany, zatím není jasné.

Podle zjištění Seznamu se dvojka brněnských Pirátů do neděle rozhodne, jestli bude ve vedení koalice figurovat. Po končícím Matěji Hollanovi z Žít Brno má jako radní dohlížet na kulturu. Přestože se účastnila dlouhých vyjednávání a chválí obsah koaliční smlouvy, se spoluprací s ODS nesouhlasí. „Samozřejmě vnímám ten rozpor. S kolegy se o něm bavím. Zvažujeme nejkomfortnější řešení pro všechny zúčastněné. Koaliční partneři znají mou pozici od prvního dne. Byla jsem upřímná a řekla jim svůj názor, a i tak se mnou jednali bez problémů,” popsala Gregorová.

Dvacet brněnských Pirátů v pátek večer završilo hlasování o koalici s ODS, ČSSD a lidovci. I přes širokou vnitrostranickou diskuzi a pochybnosti části uskupení o spojenectví s ODS místní pirátské sdružení dalo čtyřkoalici jasnou zelenou. Pro na internetu hlasovalo 14 členů z dvaceti. „Do programu se nám podařilo prosadit naše nejdůležitější priority, jako transparentní hospodaření nebo změny v rezidentním parkování,” řekl lídr Pirátů Tomáš Koláčný.

Ten vyslovil kolegyni Gregorové podporu, přestože patřila ke dvěma brněnským Pirátům, kteří se vyslovili proti čtyřkoalici. „Markétu znám spoustu let. Je pro mě důvěryhodná. Vím, jak funguje, je velká idealistka. Budu rád, když zůstane v našem týmu,” dodal Koláčný.

Gregorové je pětadvacet let, s politikou nemá příliš zkušeností, ale nevnímá to jako problém.

„Aby mohl daný odbor fungovat, nemusí v něm podle mě sedět experti, ale schopní manažeři. Ano, je mi 25 let, ale už mám takové zkušenosti. Byla jsem třeba volební manažer Pirátů pro Jihomoravský kraj v parlamentních volbách. Už čtyři roky s dvouletou přestávkou vedu zahraniční odbor Pirátů, kde koordinuji tvorbu společného programu do eurovoleb a neustále vyjednávám se spoustou lidí,” vysvětlila.

Přestože se Piráti před komunálními volbami rozkmotřili s Žít Brno, Gregorová s končícím náměstkem Hollanem další směřování kultury podrobně řeší. „Poctivě mi předává důležité informace. Vzal to konstruktivně a velmi mi pomáhá. Spolupráce na některých projektech bude určitě pokračovat,” dodala Gregorová.

Stojí před ní třeba projekt Janáčkova kulturního centra nebo boj se státem o více peněz na provoz Národního divadla Brno.

Zato budoucí primátorka Markéta Vaňková bojovala o důvěru kolegů z jiných důvodů. V posledních dnech odpovídala na desítky dotazů ohledně role ve společnosti Brandson Enterprises Ltd., hlasování v bývalé městské společnosti Jižní centrum nebo vlastnictví pozemků v Rojetíně, kde kromě ní nakoupili parcely další politici ODS. „Pevně věřím, že jsem vše vysvětlila dostatečně. Do funkce jdu s čistým štítem. Byl to výkon mé advokátní činnosti. Nebylo na tom nic špatného,” řekla.

Šéfové koaličních stran podepíší smlouvu v pondělí. Ustavující zastupitelstvo očekávají 20. listopadu. „Věřím, že Brno za čtyři roky posuneme a bude se dál rozvíjet,” dodala Vaňková.

Reklama

Doporučované