Hlavní obsah

Brněnská Polárka nazkoušela Kafkův Proces, je prý velmi aktuální

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Divadlo Polárka v době nuceného uzavření nazkoušelo adaptaci románu Franze Kafky Proces. Premiéra plánovaná na 31. října se v současné epidemické situaci uskutečnit nemůže.

Článek

Divadlo však v jejím termínu uvede alespoň živý přenos přes internet.

„Pro stream v této nelehké době jsme se rozhodli i proto, že Kafkův Proces se pro nás stal aktuálnějším, než jsme si vůbec kdy dovedli představit,“ uvedla vedoucí divadla Natálie Pelcová.

V náročných podmínkách, včetně opakovaných karantén hereckého souboru, inscenaci režíroval Filip Nuckolls. V hlavní roli Josefa K. se představí nová posila hereckého souboru Petr Hanák.

Kafkův Proces bývá obvykle považovaný za temnou a depresivní četbu o bezvýchodné snaze Josefa K. dobrat se smyslu svého zatčení. Podle divadelníků z Polárky je Proces možná překvapivě komickou zprávou o marném hledání logiky v rozhodování autorit a byrokratů.

Inscenace je určená nejen dospělým, ale také středoškolskému publiku. Středoškoláci se tak mohou seznámit s obsahem povinné četby k maturitě, zároveň zjistí, že ani literární klasika není nedotknutelná a nemusí působit archaicky. Zdánlivě temného spisovatele Kafku prezentuje Polárka jako autora se smyslem pro komiku, který přesně pojmenovává absurditu své i současné situace.

V sobotu před 19:00 bude na webu i facebookové stránce divadla k dispozici odkaz na stream předpremiéry. Její záznam bude k vidění pouze do půlnoci téhož dne. Diváci, kteří chtějí divadlo podpořit nebo mu prostě symbolicky poděkovat za představení, si mohou vybrat z několika cenově odstupňovaných kategorií virtuální vstupenky.

Reklama

Doporučované