Hlavní obsah

Brněnská „polní“ nemocnice už má postele, skládali je hokejisté Komety

Foto: HC Kometa Brno

Hokejisté se dnes zapojili do budování záložní covidové nemocnice na brněnském výstavišti.

Reklama

Do vznikající záložní nemocnice na brněnském výstavišti dnes přivezli postele, které budou sloužit pro personál. Asi 60 kusů skládal skoro celý tým hráčů hokejové Komety Brno.

Článek

„Polohovací postele pro pacienty s covidem-19 zatím nedorazily, možná se tak stane ve středu,“ řekla Veronika Plachá, mluvčí Fakultní nemocnice Brno, která zajistí provoz. Nemocnice by měla být hotova v pondělí a nejspíš by ihned měla začít sloužit.

Záložní nemocnice je v pavilonu G2 na výstavišti. Důvodem jejího vzniku je narůstající počet pacientů s covidem-19 v nemocnicích, které kvůli tomu omezily péči a obsazují stále více lůžek těmito pacienty. Na výstavišti má být přes 300 lůžek. „Polohovací postele pro pacienty zatím ještě ze státních hmotných rezerv nedorazily. Doufáme, že by to mohlo být zítra (ve středu),“ uvedla Plachá. Podle ní má nemocnice v případě komplikací v záloze svých vlastních 50 lůžek, která by do polní nemocnice mohla dát, doufá ale, že to nebude potřeba.

Foto: HC Kometa Brno

Asi 60 kusů postelí skládal skoro celý tým hráčů hokejové Komety Brno.

Do záložní nemocnice dnes doputovala klasická lůžka, která budou sloužit pro personál. Skládali je hráči hokejové Komety Brno. „Až na pár výjimek tam byl kompletní manšaft. Postelí je 60,“ uvedl mluvčí Komety Brno Michal Chylík.

„Chvilku po osmé hodině ranní se všichni vydali na brněnské výstaviště, aby v pavilonu G1 pomohli sestavit 60 lůžek pro personál. Následovala zhruba hodina rozkládání, montování, šroubování a skládání,“ dodal na webu klubu Petr Vychopeň.

U montáže nechyběl ani kapitán Komety Martin Zaťovič. „Je to správná myšlenka. My jsme placení Kometou a jsme doma a nemáme co dělat, tak můžeme pomáhat. Udělá se víc práce. Když je to potřeba, je to správná věc,“ řekl Zaťovič.

Podle brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS) jsou postele z městského skladu hmotných rezerv. „Dostali jsme je darem během jarní vlny pandemie. Lůžka jsou v odpočinkové zóně a využije je zdravotnický personál a dobrovolníci mezi střídáním ve službách,“ poznamenala Vaňková

Hokejisté již na konci října nabídli svou pomoc s řešením koronavirové krize. „Dopady koronavirové krize bohužel nabírají čím dál větších rozměrů, proto si nemyslím, že by se měla Kometa upínat pouze na to, kde budou hráči bruslit a trénovat. Naopak. Měli bychom se více soustředit na možnosti, jakými může celý klub pomoci. Teď a tady. V našem městě, v našem kraji. Klubová motta ‚Má to smysl‘, ‚Kometa je velká rodina‘ a ‚Společně‘ teď dostávají zcela nový rozměr. Pokud můžete, tak se ke Kometě připojte, a jestli sami potřebujete pomoc a bude to v našich silách, tak vám rádi pomůžeme,“ uvedl majitel a trenér Komety Libor Zábranský.

Hokejisté nabízejí například zajištění nákupu potravin a dopravení do místa bydliště nebo dodání obědů seniorům či matkám samoživitelkám v hmotné nouzi. Těm budou nově rozvážet obědy zdarma pracovníci Nadace Kometa dětem, a navážou tak na iniciativu z první poloviny roku, kdy distribuovali obědy ve spolupráci s magistrátem města Brna a Brněnskými komunikacemi.

V záložní nemocnici bude působit Emergency Medical Team Fakultní nemocnice Brno, který pomáhá ve světě při katastrofách. Má šest lékařů a 18 sester. Podle Plaché budou v záložním zařízení i speciální týmy z Polska a Německa.

V nemocnicích v Jihomoravském kraji každý den narůstá počet pacientů s nemocí covid-19, dnes jich tam je 971, z toho 134 ve vážném stavu, 318 ve středně vážném stavu, 357 lidí má lehký průběh a 162 případů je bezpříznakových.

Reklama

Doporučované