Hlavní obsah

Brněnská primátorka požádá vládu o peníze i zmírnění zákazu

Foto: BVV

Veletrhy Brno přijdou letos odhadem o tři sta milionů korun. Na vině jsou protivirová opatření.

Reklama

Brněnské výstaviště patří k firmám, které koronavirus v Česku poškodil nejvíc. Vedení Brna požádá o peníze vládu Andreje Babiše.

Článek

Desítky zrušených akcí, včetně vlajkového strojírenského veletrhu se šedesátiletou tradicí. Brněnské výstaviště počítá kvůli koronaviru rekordní ztráty, vedení městské společnosti je odhaduje na 300 milionů korun. Primátorka Markéta Vaňková (ODS) po středečním jednání rady řekla, že požádá o vládní pomoc. Částku, o níž chce s Babišovým kabinetem jednat, neupřesnila.

Radní se zároveň seznámili s analýzou poradenské společnosti Delloite, která v uplynulých týdnech vyhodnocovala situaci na veletrzích. „Studie ukázala, že veletržnictví a výstavnictví má budoucnost i v době pokoronavirové. O zachování veletrhů má cenu bojovat, protože o tyto služby bude i nadále zájem, jak ze strany vystavovatelů, tak podnikatelů,“ řekla Vaňková. Na jiné činnosti by se Veletrhy Brno měly podle odborníků zaměřit pouze doplňkově.

Primátorka se kvůli situaci chce sejít také s vládními představiteli. Bude také usilovat o zmírnění preventivních opatření na veletržních akcích. Na ty smí v oddělených sektorech dorazit maximálně 2500 lidí. To je podle vystavovatelů likvidační.

„V obchodních domech je narváno. To nikomu nevadí. Neexistují tam žádné roušky ani žádná jiná omezení. Proč jsou tady? To je nespravedlivé,“ namítal už dříve ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš. Vaňková chce zároveň vyjednat také finanční kompenzace za ztráty, které společnost utrpěla.

Podrobnější výsledky analýzy a konkrétní opatření chtějí radní nejdřív sdělit vedení společnosti, až později veřejnosti. „Schválili jsme smlouvu, díky které nyní budeme o studii a jednotlivých radách informovat management a zaměstnance Veletrhů Brno,“ řekl místopředseda představenstva Veletrhů Brno Petr Kratochvíl.

Prodá se část majetku?

Primátorka naznačila, že by společnost mohla získat peníze prodejem části majetku. Zda by se jednalo o pavilon, nebo například Karlíkovo divadlo v areálu, o kterém se mluví, nekonkretizovala. „Nicméně je tu možnost, že by ten majetek koupilo město,“ naznačila Vaňková.

Ředitel Kuliš už dřív zdůraznil, že se společnost neobejde bez pomoci státu. Loni měly veletrhy při obratu 1,44 miliardy korun zisk 250 milionů.

Reklama

Doporučované