Hlavní obsah

Brněnské Divadlo Radost dokončuje novou insenaci Kráska a zvíře

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Brněnské Divadlo Radost dokončuje novou inscenaci Kráska a zvíře. Zkoušky se odehrávaly v době, kdy divadla v Česku nemohou hrát.

Článek

„Po všech karanténních komplikacích se blížíme vytouženému cíli,“ uvedl manažer divadla Petr Jančařík. Premiéra bude v pátek formou on-line přenosu, ovšem nikoli pro širokou veřejnost. Ostatní publikum se tak novinky dočká až po uvolnění nynějších opatření.

Inscenaci režíroval hostující Marek Zákostelecký, který je zároveň autorem výtvarné podoby pohádky. Přizval skladatele Vratislava Šrámka a polskou choreografku Anetu Jankowskou. Na scénáři se Zákostelecký podílel a dramaturgem Pavlem Trtílkem.

Jde o dramatizaci klasické francouzské pohádky dochované ve více verzích. Inscenace Divadla Radost vychází z verze Jeanne-Marie Leprince de Beaumontové z 18. století, kterou konfrontuje se současným světem. V televizním studiu se odehrává show posílající soutěžící do pohádkového světa.

„Divadelní adaptace této proslulé a mnohokrát také zfilmované francouzské pohádky akcentuje jako ústřední téma sílu obětavosti a lásky, která není hraná ani předstíraná a které dá hlavní hrdinka přednost před životem v přepychu a bohatství,“ uvedl dramaturg Trtílek.

Jedním z cílů inscenace je přiblížit současné mladé generaci svět lidových vyprávění, pohádek a tradic, o což Divadlo Radost ve skladbě svého repertoáru dlouhodobě usiluje. Vychází tak vstříc zájmu škol, které se na divadlo obrací se žádostmi o uvádění tradičních pohádek s odůvodněním, že školáci je většinou znají jen málo.

Reklama

Související témata:

Doporučované