Hlavní obsah

Brněnské hnutí ANO odmítlo odsunutí druhé vlny rezidentního parkování. Nevidí k němu důvod

Parkování v historickém centru bude pro řidiče první hodinu zdarma. Druhá hodina bude stát deset korun a každá další dvacet korun. Zároveň byl pro rezidenty na půl roku zrušen poplatek za první auto, abonenty bude stát šest tisíc korun i nadále.Video: Filip Kříž, Eliška Hypšmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hnutí ANO odmítlo návrh nově vznikající koalice na odsunutí druhé vlny rezidentního parkování v Brně. Koalice v čele s občanskými demokraty požadovala posunutí z 1. listopadu na duben příštího roku s ohledem na nedávné vyjádření Jihomoravského kraje. Podle ANO je návrh nesmyslný a přinesl by víc problémů než užitku.

Článek

Druhá vlna rezidentního parkování v Brně bude pokračovat podle plánu. V úterý to oznámil dosluhující primátor z hnutí ANO Petr Vokřál. Rada města odmítla návrh nově vznikající koalice ODS, lidovců, Pirátů a ČSSD. V návrhu zazněl požadavek na odsunutí druhé fáze rezidentního parkování až na prvního dubna příštího roku.

Další návrh žádal zrušení poplatku pro historické centrum v čase od šesti do sedmnácti hodin. „Pro hlasovali jen čtyři radní ze čtrnácti,“ řekl lídr lidovců Petr Hladík.

Návrh na změnu podala nově vznikající koalice. „Shodli jsme se na tom všichni,“ uvedla lídryně ODS Markéta Vaňková. Podle ní je současná varianta pro Brňany nešťastná a způsobuje chaos. S tím nesouhlasí současné vedení města. „Jsme přesvědčeni o tom, že rezidentní parkování v Brně má zásadní význam, jeho rušení nebo odsouvání je krok zpátky,” řekl Vokřál.

Posunutí druhé vlny o pět měsíců je podle Vaňkové důležité kvůli výzvě Jihomoravského kraje. „Ve výzvě bylo konstatováno, že nařízení upravující rezidentní parkování je neurčité, nesrozumitelné a zmatečné,” vysvětlila Vaňková. Podle ní není možné upravit stávající podobu parkování do 1. listopadu. Primátor Vokřál s tím nesouhlasí. „Výzva nás upozorňuje pouze na některé drobné nesrovnalosti,” uvedl Vokřál. „Ústavní soud nám dává v některých věcech za pravdu,“ dodal náměstek Richard Mrázek.

I přes nesouhlas ANO s návrhem na odsunutí rada schválila několik změn. „Nemám problém s připomínkami, které rezidentnímu parkování pomohou. Po několika měsících se ukáže, jestli vše funguje,” řekl Vokřál. Parkování v historickém centru bude pro řidiče první hodinu zdarma. Druhá hodina bude stát deset korun a každá další dvacet korun. Zároveň byl pro rezidenty na půl roku zrušen poplatek za první auto, abonenty bude stát šest tisíc korun i nadále.

Reklama

Doporučované