Hlavní obsah

Brněnský Anthropos připravil výstavu fotografií cestovatele Vávry

Foto: Getty Images

Brno

Reklama

Výstava s názvem Čas rytířů dalekých moří seznámí návštěvníky s brněnským cestovatelem, námořním lékařem a přírodovědcem Jindřichem Vávrou, který žil v 19. století.

Článek

V přízemí brněnského Pavilonu Anthropos bude ode dneška do 24. ledna příštího roku k vidění především sbírka jeho fotografií, ale i Vávrovy osobní deníky a jiné doklady z cest, řekli dnes na tiskové konferenci organizátoři z Moravského zemského muzea.

Námořní lékař Vávra, který žil mezi lety 1831 až 1887, doprovázel na cestách příslušníky rakouského dvora a vedle dalších ocenění mu byl za vědecké zásluhy udělen také čestný titul rytíř Dalekých moří, který dal výstavě jméno. Podle kurátora výstavy Petra Kostrhuna byl právě Vávra vůbec prvním českým cestovatelem, který ze svých zámořských cest cíleně sbíral fotografické doklady.

„Kolem roku 1857 se lidé začali s fotografií teprve seznamovat a nikdo jiný v českých zemích v takové komplexnosti fotografie nesbíral,“ řekl historik fotografie Pavel Scheufler. Dodal, že je to také poprvé, kdy je Vávrova sbírka v takovém rozsahu prezentována.

Kromě unikátního souboru fotografií lidé na výstavě uvidí záznamy jeho deníků, dary z cest jako například samurajskou zbroj a ukázku z jeho zoologické a botanické sbírky. „Z mnoha často velmi vzdálených a exotických zemí přivážel nejen fotografie, mince a jiné doklady, ale také tam sbíral a zpracovával botanický materiál,“ řekla kurátorka výstavy Hana Dvořáková. Kostrhun dodal, že za svůj život Vávra objevil a pojmenoval více než 250 druhů rostlin.

Anthropos je otevřený denně od 9:00, o víkendu od 10:00 až do 18:00 a vstupné stojí 100 korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované