Hlavní obsah

Brněnský biskup vyhlásil dobrovolný půst za ukončení pandemie

Foto: wikimedia

„Možná prožíváme tuto zvláštní dobu, abychom si hlouběji uvědomili nejen úžasný dar života a křtu, ale abychom s vděčností také děkovali za to, co jsme dosud brali jako naprosté samozřejmosti. Prožití i této doby může přinést požehnání,“ věří biskup Cikrle.

Reklama

Brněnský biskup Vojtěch Cikrle vyhlásil na čtyři nadcházející středy dobrovolný půst za ukončení pandemie nemoci covid-19. Věřící z diecéze nabádá k půstu vědomému a citelnému, doplněnému případně také almužnou na dobrý účel.

Článek

„Už řadu měsíců prožíváme dobu nejistoty a mimořádných opatření, která zcela obrátila naše zaběhané každodenní zvyklosti. Dobu, ve které si intenzivněji uvědomujeme hodnotu života a zdraví, protože stojíme před tváří nemoci i smrti,“ uvedl Vojtěch Cikrle, diecézní biskup brněnský.

Lidem děkuje za trpělivost a zodpovědnost v nesení nejistoty i obav. „Děkuji za vaše modlitby a za všechno, co děláte pro potřebné. Děkuji za vaši víru, naději i lásku, které se v posledních měsících mohly tříbit a možná i upevňovat. Bůh nás provází časem zkoušky, ve které zakoušíme křehkost světa, vlastní křehkost i křehkost nebo pevnost vztahů nejen mezi nejbližšími, ale i ve vztahu s Bohem. Možná prožíváme tuto zvláštní dobu, abychom si hlouběji uvědomili nejen úžasný dar života a křtu, ale abychom s vděčností také děkovali za to, co jsme dosud brali jako naprosté samozřejmosti. Prožití i této doby může přinést požehnání,“ dodal.

Cikrle podotkl, že chce Boha prosit nejen o „lásku, blízkost a pomoc, ale také o ukončení pandemie covidu-19. Ovšem prostředky nás věřících jsou mnohem širší, než je jen modlitba. Patří k nim také půst a almužna. Využijme možnosti určitého ‚uvěznění v čase‘, které doba přinesla, a otevřeme svá srdce Bohu. Nabídněme mu sami sebe,“ vyzval.

Na čtyři středy – 11., 18. a 25. listopadu a 2. prosince – vyhlásil v brněnské diecézi dobrovolný vědomý a citelný půst za ukončení pandemie, k němuž mají lidé přidat také almužnu na nějaký dobrý účel.

Reklama

Doporučované