Hlavní obsah

Brněnský festival krátkých filmů po loňském on-line ročníku znovu míří do kin

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Pořadatelé festivalu krátkých filmů Brněnská šestnáctka (BRNO16) předpokládají, že po loňském on-line ročníku se ten letošní znovu uskuteční v plných kinosálech. Termín stanovili na 13. až 17. října.

Článek

Promítat se bude v kině Art v Cihlářské ulici a také v prostoru No Art v Radnické ulici. V soutěžní sekci ovšem diváci uvidí stejné filmy, které autoři z celého světa přihlásili už pro minulý ročník.

„Tento rok jsme se rozhodli udělat bezprecedentní věc, a to zopakovat loňskou soutěž. Bylo nám totiž líto, že tak skvělý program měli možnost lidé vidět jen on-line, kde filmy dostatečně nevyniknou. Letos tedy můžeme snímky předvést na velkém plátně a za přítomnosti autorů,“ uvedl ředitel festivalu Milan Šimánek.

Rozhodnutí se týká mezinárodní soutěže i Československé 16, což je soutěž pro autory z Česka a Slovenska. V obou sekcích se budou snímky opět ucházet o několik ocenění, včetně ceny diváků.

Festival nabídne také doprovodný program, konkrétně pásmo od Národního filmového archivu, krátké filmy nominované na Oscara, videoherní program, diskusní panel, tvůrčí dílny pro děti nebo projekce 16mm snímků v kapli někdejší věznice na Cejlu.

Přehlídka se koná bez přerušení od roku 1960. Šestnáctka v názvu festivalu odkazuje k formátu 16mm, na kterém bývala v minulosti natočena většina krátkých filmů. V současnosti soutěží filmy natáčené i promítané převážně z digitálních formátů.

Reklama

Související témata:

Doporučované