Hlavní obsah

Brněnský „laserový“ start-up AtomTrace se chystá na pražskou burzu

Na burzu se chystá firma AtomTrace.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Výrobce přístrojů na on-line prvkovou analýzu materiálů absolvuje primární úpis akcií (IPO) na trhu Start v úterý 27. listopadu.

Článek

Na trh Start pražské burzy se chystá v pořadí pátá firma. Je jí brněnská společnost AtomTrace, která vyrábí sofistikované přístroje určené pro vědecká a vývojová pracoviště. Hlavním produktem jsou konkrétně přístroje využívající metodu spektroskopie laserem buzeného plazmatu, která umožňuje pomocí vystřelených laserových paprsků provádět online prvkovou analýzu materiálů.

Podle prospektu chce firma výměnou za minoritní akciový podíl získat investici ve výši přibližně milionu eur (tedy asi 26 milionů korun).

„Primárně chceme peníze na to, abychom mohli naše produkty dobře a masivně prodávat na globálních trzích. Sekundárně i na to, abychom podpořili konstrukční vývoj, který je u nás nezbytný,“ říká spoluzakladatel firmy Jan Proček.

Podle něj by lákadlem pro investory měla být samotná unikátní technologie. „Jsme přesvědčeni, že nám umožní expandovat. Kdo bude investovat, nepochybně bude obdařen velkými výnosy,“ dodává.

Společnost o sedmnácti zaměstnancích sídlí v prostorách brněnského Vysokého učení technického. Loni měla firmy tržby 17,6 milionu korun a provozní zisk EBITDA ve výši 7,7 milionu korun. Šedesátiprocentním akcionářem je v současnosti spoluzakladatel Photon Energy Georg Hotar, zbylé akcie jsou rozděleny mezi 11 členů výzkumného týmu.

Pokud brněnská firma během IPO uspěje, zařadí se na novém trhu Start po bok současné čtveřice obchodovaných firem Prabos, Fillamentum, Primoco UAV a UDI CEE. Trh Start je určen pro menší a střední tuzemské firmy. Tedy takové, jejichž emise by nedosáhla na objem atraktivní pro úpis na hlavním trhu.

Narozdíl od hlavního trhu je také trh Start méně regulovaný, neobchoduje se na něm denně, ale pouze jednou za měsíc. Naopak na investory klade trh Start větší nároky, vyšší než u běžného investování do akcií je minimální částka, která se pohybuje v desítkách tisíc korun.

Reklama

Doporučované