Hlavní obsah

Brněnský unikát: nové značky ukazující místa pro zaparkování koloběžek

Foto: město Brno

Nová brněnská značka nemá v Česku obdoby.

Reklama

V nově zavedených oblastech placeného stání v Brně se začaly objevovat také značky s piktogramem koloběžky. Jedná se o unikát v rámci České republiky.

Článek

Značky označují místa, kde je možné odložit kolo či koloběžku. Do konce roku se rozšíří do všech oblastí placeného stání.

Většina měst používá na značení symbol kola. „Málokdo ale ví, že kolo je v očích zákona stejné jako koloběžka. Platí zde tedy totožná pravidla. Primárně by se pro kola i koloběžky měly využívat k tomu určené stojany. Proto jsem rád, že odbor dopravy přišel s nápadem umisťovat na značky také symbol koloběžky a ozřejmit lidem, jaké dopravní prostředky mohou dané stání využívat,“ řekl radní pro oblast dopravy Petr Kratochvíl (ODS).

Foto: město Brno

Na takto označených místech by měli Brňané parkovat koloběžky.

Do konce roku budou ve všech modrých zónách rezidentního parkování. Od 5. října se objeví v oblastech Špitálka, Trnitá a Zborovská. Mají zamezit tomu, aby koloběžky stály volně na chodníku.

V oblastech, kde bylo značení umisťováno před schválením této změny, jsou dodatkové tabulky pouze s piktogramem motocyklu. Do konce roku i v těchto místech dojde k přeznačení. Celkem bude 170 míst s tímto piktogramem. Město tak dopravním značením reaguje na stále oblíbenější přepravu pomocí sdílených koloběžek. „Doufáme, že lidé budou kola i koloběžky odstavovat na označených stáních, která jsou k tomu určená, nebo na cyklostojanech. Věřím, že tak ubude koloběžek zanechaných na chodnících, kde překáží pěším,“ dodal Kratochvíl.

Označování míst pomocí piktogramu koloběžky je originálním nápadem brněnského magistrátu. V jiných městech České republiky se zatím nepoužívá.

Reklama

Doporučované