Hlavní obsah

Brněnští Piráti „grilují” navrženou primátorku za ODS. Zajímá je její role v kauze vymáhání pohledávek

Foto: Seznam Zprávy

Osud předběžně domluvené koaliční smlouvy v Brně ohrožuje minulost kandidátky na primátorku.

Reklama

V Brně se dál oddaluje podpis koaliční smlouvy. Piráti se podrobně vyptávají navržené primátorky Markéty Vaňkové za ODS na její advokátní i politickou minulost.

Článek

Podpis koaliční smlouvy v Brně mezi zástupci ODS, lidovců, ČSSD a Pirátů se opět odsouvá. Nejbližším možným termínem je pátek, místní pirátské sdružení totiž na žádost jednoho členů v pondělí večer o dva dny protáhlo rozpravu o koaliční smlouvě. Pirátské 48hodinové hlasování o textu tak začne až ve středu, skončí o den později.

A Piráti v rozpravě doplnili další otázky, kterými už Vaňkovou zasypali při analýze prověřující některé brněnské zastupitele, včetně navržené primátorky nebo exministra spravedlnosti Pavla Blažka z ODS.

Vaňková na pirátském fóru prostřednictvím lídra brněnských Pirátů Tomáše Koláčného stále podrobněji vysvětluje svou roli v kauze vymáhání pohledávek od ostravského dopravního podniku.

Navržená primátorka v minulosti jako advokátka pracovala pro společnost Brandson Enterprises s neprůhledným vlastnictvím. „V odpovědi na dotazy ohledně vašeho vztahu k Brandson Enterprises Ltd. jste uvedla, že jste uplatňovala cca 9 500 žalob a že vaše celková odměna byla 700 000 korun. Za jednu žalobu jste tedy měla cca 74 korun. Byla pro vás tato aktivita zisková?” ptal se jí na fóru končící pirátský zastupitel v Brně Jiří Ulip.

Vaňková popsala, že jako advokátka ve své praxi upřednostňuje smluvní odměny. „Sjednanou částku jsem považovala (a dosud považuji) za přiměřenou. Odměnu jsem nepřepočítávala na odměnu za jednu žalobu, hodnotila jsem to jako odměnu za soubor všech úkonů,” odpověděla Vaňková.

Zároveň zdůraznila, že je nutné odlišit peníze spojené s náklady na řízení, takzvané přísudky. „Ze zákona patří danému účastníku řízení (tedy nikoli advokátovi). Je tedy rozdíl mezi tím, na co má advokát nárok dle dohody s klientem a na co má nárok klient v rámci soudního řízení od protistrany. A zatímco já jako advokátka jsem měla víceméně jistotu, že svoji odměnu od klienta obdržím ve sjednané výši, klient neměl jistotu, kolik se mu podaří fakticky vymoci (byť byl ve sporech úspěšný),” dodala Vaňková.

Pirátům, stejně jako sociálnědemokratický lídr Oliver Pospíšil, vysvětlovala také svou činnost v městské společnosti Jižní centrum, která vlastnila pozemky pro nové vlakové nádraží.

O členství v rodící se brněnské čtyřkoalici bude od středy hlasovat dvacítka z místního pirátského sdružení. Někteří z jeho členů už na fóru avizovali, že budou hlasovat proti koalici. Z dřívější ankety reportérů Seznamu však vyplývalo, že Piráti na koalici kývnou. „Kdyby vyjednávací tým neměl podporu našich členů, tak v jednáních nepokračujeme,” ujišťoval několikrát Koláčný.

Piráti si víceméně pochvalují obsah šestnáctistránkové koaliční smlouvy, kterou politici představili minulé úterý, ale stále se pozastavují nad minulostí některých členů brněnské ODS a ČSSD. Definitivně jasno má být ve čtvrtek s koncem hlasování.

Reklama

Doporučované