Hlavní obsah

Brněnští vědci doporučují po dovolené odpustit vodu, mohou v ní být kovy

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Do vody v potrubí, která několik dní stojí, se mohou začít uvolňovat některé kovy z okolního materiálu.

Článek

První výsledky výzkumu vědců z brněnské Mendelovy univerzity ukazují, že nejvíce kovů se do vody dostává z pozinkovaného potrubí, ve vzorku naměřili extrémně nadlimitní množství zinku. Po návratu z dovolené by tak lidé měli odpustit celý obsah vodovodních trubek, uvedl dnes v tiskové zprávě vedoucí ústavu zemědělské, potravinářské a environmentální techniky Petr Junga.

Kromě pozinkovaného potrubí neobstálo v analýze ani hojně používané potrubí z mědi. „Docela nás překvapilo, že dost kovů se uvolňovalo i z antikorozní oceli, tedy nerezu. Relativně dobře vyšlo potrubí z polyethylenu,“ sdělil Junga.

Vědci analyzují několik typů potrubí, a to pozinkované, měděné, mosazné, hliníkové a plastové potrubí. Zjišťují obsah těžkých kovů, které se mohou do vody z potrubí uvolnit. Jde například o zinek, měď, nikl nebo olovo. Vzorky trubek nechávají odborníci den až tři dny vylouhovat v demineralizované vodě. Poté za pomoci spektrofotometrie zjišťují zastoupení sledovaných prvků v miligramech na litr vody.

Podle Jungy by lidé bezprostředně po návratu neměli vodu pít ani se v ní sprchovat. „Čím delší dobu člověk není doma, tím je pravděpodobnější, že se mu do vody uvolnily nejenom kovy, ale zároveň se v trubkách začaly množit bakterie. Chlor totiž po nějaké době vyprchá,“ uvedl. Vědce teď čekají další měření, kompletní výsledky analýzy budou mít na konci letošního roku.

Reklama

Související témata:

Doporučované