Hlavní obsah

Brněnští vědci učí počítače zaostřit značky aut, přečíst rozmazané staré knihy i rozpoznávat obličeje lidí v davu

Jihomoravský badatel dokáže rozluštit nečitelné písmo.

 

Reklama

Brněnský vědec Michal Hradiš s kolegy pracuje na zaostřování rozmazaných textů nebo hledání lidských tváří v davu. Používá k tomu umělou inteligenci a miliony matematických operací. V novém projektu Pero chce navíc společně s Moravskou zemskou knihovnou čtenářům zpřístupnit staré, málo čitelné spisy.

Článek

Čtenář si v knihovně na internetu otevírá staré digitalizované spisy Jana Amose Komenského. Zjišťuje, že jsou některé stránky zašlé a nečitelné. Právě v takovém případě mohou pomoci objevy brněnských vědců z Fakulty informačních technologií VUT.

Čtyřiatřicetiletý informatik Michal Hradiš upravuje dostupné počítačové programy a po letech bádání umělá inteligence díky jeho týmu umí automaticky doostřovat rozmazané poznávací značky aut nebo vylepšit nekvalitní fotografie.

„Při výzkumu jsme se zaměřili na zaostřování textu. Na výstupu dostanu kvalitu obrazu jako bych vytáhl fotku ze skeneru,“ vysvětluje Hradiš, který pracuje s kolegy na Fakultě informačních technologií Vysokého učení technického.

Jeho „vylepšováky“ zaujaly zaměstnance Moravské zemské knihovny v Brně. Také proto už v březnu společně spustí nový testovací projekt Pero. Hradišův program v něm pomůže s restaurováním digitalizovaných starých spisů.

Reklama

Související témata:

Doporučované